Neoptolemos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kreikkalaisen mytologian hahmoa. Antiikin sotapäälliköstä katso Neoptolemos (diadokki)
Neoptolemos surmaa Priamoksen. Yksityiskohta attikalaisesta mustakuviotekniikalla koristellusta amforasta Vulcista, n. 520–510 eaa.

Neoptolemos (m.kreik. Νεοπτόλεμος, lat. Neoptolemus), joskus myös Pyrrhos (m.kreik. Πύῤῥος, lat. Pyrrhus), oli kreikkalaisessa mytologiassa Akhilleuksen ja prinsessa Deidameian poika.[1]

Hänen isänsä ja Aiaksen kuoltua Troijan sodassa kreikkalaisten sotaonni kääntyi eikä heillä ollut merkkiäkään voitosta. Kreikkalaiset kaappasivat troijalaisen tietäjän, Helenoksen. Hän kertoi, että kreikkalaiset voisivat voittaa sodan jos heillä olisi Herakleen myrkytetyt nuolet, he onnistuisivat varastamaan palladionin sekä mikäli Akhilleuksen poika osallistuisi sotaan.

Odysseus saikin Neoptolemoksen osallistumaan sotaan tarjoamalla tälle isänsä varustuksen sekä Hermionen, Menelaoksen ja Helenan tyttären, käden. Neoptolemoksella olikin hyvin tärkeä osa sodassa sillä hän surmasi Priamoksen ja Astyanaksin sekä uhrasi Polyksenen isänsä haudalla.

Sodan loputtua hän meni naimisiin Hermionen kanssa, mutta he eivät saaneet yhtään lasta. Myöhemmin Hermionen rakastettu, Orestes, murhasi Neoptolemoksen ja meni Hermionen kanssa naimisiin.

  • Castrén, Paavo & Pietilä-Castrén, Leena: Antiikin käsikirja. Helsingissä: Otava, 2000. ISBN 951-1-12387-4.
  1. Castren & Pietilä-Castren 2000, s. 365

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.