Maurus Servius Honoratus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maurus tai Marius Servius Honoratus oli 300-luvun lopulla elänyt roomalainen grammaatikko, jota pidettiin aikansa oppineimpana miehenä Italiassa. Hänen tärkein teoksensa on Vergiliuksen kommentaari In tria Virgilii opera expositio, joka kattaa tämän kaikki teokset.

Macrobiuksen Saturnaliassa hänet on asetettu yhdeksi keskustelijoista. Teoksessa vihjataan hänen olleen pakana.

Vergiliuksen kommentaari on säilynyt kahtena eri versiona. Näistä ensimmäinen on suhteellisen lyhyt, jonka käsikirjoituksen sivuhuomatuksissa se on luettu Serviuksen tekemäksi. Toinen on puolestaan peräisin 900–1000-luvulta sisältäen saman tekstin, mutta huomattavasti laajennettuna. Runsaat lisäykset eroavat tyyliltään huomattavasti lyhyemmästä, mutta sen alkuperä on ilmeisesti vanhoissa ja nyt jo kadonneissa antiikin teksteissä, ja se lienee vain hieman ensimmäistä nuorempi.

Serviuksen muista töistä on säilynyt Ars grammatica, kokoelma kommentteja Aelius Donatuksen kieliopista,[1] De finalibus, joka on tutkielma lopputavuista, sekä De centum metris, joka arvioi erilaisia runomittoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yleisen kirjallisuuden historia. Toinen osa, Keskiaika, varhaisrenessanssi / kirjoittanut Eino Railo., s. 174. {{{Julkaisija}}}, 1934. Kansalliskirjasto (viitattu 19.07.2019).