Harmaapihta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harmaapihta
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Havupuut Pinophytina
Luokka: Havupuut Pinopsida
Lahko: Pinales
Heimo: Mäntykasvit Pinaceae
Suku: Pihdat Abies
Laji: concolor
Kaksiosainen nimi

Abies concolor
(Gordon & Glend.) Lindl. ex Hildebr. (1887)

Katso myös

  Harmaapihta Wikispeciesissä
  Harmaapihta Commonsissa

Harmaapihta (Abies concolor) on pihtojen (Abies) sukuun kuuluva havupuu. Laji on peräisin Yhdysvaltojen länsirannikolta.

Harmaapihta on komea puu, joka voi kasvaa 60 metrin korkuiseksi ja runko 160 cm:n paksuiseksi. Latvus kasvaa kartiomaisesti. Rungon kuori on nuorena sileähkö, mutta tulee vanhana syväuurteiseksi. Lehdet ovat eri suuntiin siirottavia, 4–6 cm pitkiä ja 2–3 mm leveitä ja hieman ylöspäin kaartuvia. Väriltään ne ovat sinivihreitä–siniharmaita. Käpy on tavallisesti perätön ja pyöreäkärkinen ja noin 7–8 cm:n pituinen.

Harmaapihta on koristekasvikäytössä yksittäispuuna kaunein. Se viihtyy runsasravinteisessa maassa ja tarvitsee valoisan paikan. Suomessa se kasvaa 10–20 metriä korkeaksi ja menestyy parhaiten vyöhykkeillä I–III.

Käpyjä
  • Leena Hämet-Ahti, Annikki Palmén, Pentti Alanko ja Peter M. A. Tigerstedt: Suomen puu- ja pensaskasvio. Dendrologian seura 1992.
  • Gunnel Nyblom-Holmberg & Hannele Vainio: Otavan Puutarhakirja. Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava, 1983/1992. ISBN 951-1-11595-2.
  • L. Hämet-Ahti, A. Palmén, P. Alanko, P.M.A. Tigerstedt, M. Koistinen: Suomen puu- ja pensaskasvio. Helsinki: Dendrologian Seura, 1992. ISBN 951-96557-0-0.
  • The Gymnosperm Database conifers.org. Arkistoitu 5.4.2007. Viitattu 11.9.2009. (englanniksi)
  1. Farjon, A.: Abies concolor IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.2. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 7.11.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.