Hans Christian Cornelius Mortensen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hans Christian Cornelius Mortensen

Hans Christian Cornelius Mortensen (27. elokuuta 1856 Jonstrup, Själlanti7. kesäkuuta 1921) oli tanskalainen lintutieteilijä ja opettaja, joka aloitti lintujen rengastuksen tieteen apuvälineenä.

Mortensen opiskeli Kööpenhaminan yliopistossa ensin teologiaa ja myöhemmin lääketiedettä ja eläintiedettä. Hän jätti opintonsa kesken, eikä koskaan suorittanut loppututkintoa. Hän elätti itsensä toimimalla opettajana Kööpenhaminan alueen kouluissa, kunnes 1888 sai opettajan viran Viborgin Katedralskolesta. Hän asui loppuelämänsä Viborgissa. Vuonna 1891 Mortensen avioitui Ingeborg Lemmingin (1858–1938) kanssa. Avioliitto oli lapseton.

Mortensen aloitti lintujen rengastamisen sinkkirenkailla vuonna 1899, mutta havaittuaan raskaiden renkaiden vahingoittavan linnun jalkaa, hän vaihtoi materiaaliksi kevyemmän alumiinin. Ensimmäisenä vuonna hän rengasti 165 kottaraista, joista onnistui saamaan löydöt Alankomaista ja Norjasta. Myöhemmin hän rengasti muun muassa kattohaikaroita, harmaahaikaroita, lokkeja ja sorsalintuja. Hän valmisti renkaat itse alumiinista leikkaamalla ja stanssaamalla. Elämänsä aikana hän rengasti 5 300 lintua, joista löytyi myöhemmin 500 lintua. Vuodesta 1906 alkaen hänen sanotaan saaneen rahallista tukea Carlsberg-säätiöltä.

Mortensen oli perustamassa Tanskan Lintutieteellistä Yhdistystä 1906. Hänet valittiin Unkarin Lintutieteellisen Seuran kirjeenvaihtajajäseneksi 1909.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]