Hangbe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hangbe (tai Hangbè, myös Ahangbe tai Na Hangbe) oli Dahomeyn kuningaskunnan hallitsija lyhyen aikaa, ennen Agajan valtaan nousua vuonna 1718. Hangbe on keskeinen Allagahonun kuningassuvun sukujuurissa, koska hänen osuutensa oli tärkeä kruununperimystaistelussa, joka johti Agajan hallitsemiseen. Hangbe oli Agajan vanhempi sisko. Hänen veljensä ja edeltäjänsä Akaban kuoltua hän käytti auktoriteettiaan edistämällä ehdokasta kuninkaaksi. Historioitsija Edna Bayn mukaan hän on saattanut toimia sijaishallitsijana Akaban ja Agajan välisen interregnumin ajan.[1]

Suullisten 1900-luvun lähdetietojen mukaan Hangben aikana toistettiin usein sitä, että Akaba kuoli nopeasti ja ennen aikojaan, jolloin hänen poikansa Agbo Sassa jäi alaikäiseksi, että Hangbesta tuli sijaishallitsija koska hän oli Akaban kaksoissisar ja että kumpaakin kaksosta pitäisi kohdella tasa-arvoisesti. Kerrotaan, että Hangbe hallitsi kolme kuukautta tai kolme vuotta, ja että hänellä oli armeija jonka lopulta Agaja kukisti. Tarinan eri versiot puhuvat Hangben pojan salamurhasta, jota seurasi julkinen kruunusta luopuminen ja Dahomeyn kansan kirous.

Edna Bayn mukaan Hangbea ei tunneta Daomeyn kuninkaiden luettelossa, eikä häntä mainita missään kirjallisissa selvityksissä ennen 1900-lukua. Hangben sukulaiset kuitenkin elivät vielä 1970-luvulla Abomeyssa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bay, Edna G.: Wives of the Leopard, s. 53, 54. University of Virginia Press, 1998.