Agaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuningas Agajan tunnus on karaveli.

Kuningas Agaja (16731740) mainitaan Dahomeyn suurimpana kuninkaana ja sotilaskomentajana. Noustuaan veljensä kuningas Akaban jälkeen valtaan vuonna 1708 hän laajensi Dahomeyn aluetta Abomeyn tasangolta Atlantin rannikolle.

Maaliskuussa 1724 Agaja kukisti Alladan kuningaskunnan ja helmikuussa 1727 valloitettin ja ryöstettiin Whydah, jolloin Dahomey sai huomattavan sataman merelle Ouidahista. Alladan ja Whydahin valloitukset avasivat dahomeylaisille suorat yhteydet Eurooppaan ja orjakaupan kontrolliin. Toisaalta Alladan hyökkäys lähes lopetti Dahomeyn, koska se sai niskoilleen voimakkaan Oyojen imperiumin ja sen kuuluisan ratsuväen vihat.

Vuosina 1726-1740 Abomeyhin hyökättiin ja sitä tuhottiin jatkuvasti. Agaja armeijoineen vatäytyi metsiin ja soille, kunnes Oyon joukot vetäytyivät. Vuonna 1730 Dahomey pyysi rauhaa ja luovutti itsensä Oyon vasalliksi. Dahomey pääsi pois vasallivaltion asemasta vasta kuningas Ghézon hallintoaikana. Agaja joutui luopumaan orjakaupan kuninkaallisesta monipoliasemasta Euroopan kauppiaille, joitka tosin olivat tuolloin siirtyneet tuottoisempiin orjasatamiin, joka vähensi Dahomeyn valtion kassatuloja. Oyon hyökkäykset jatkuvat ja Agaja kuoli. Hänen seuraajakseen tuli poikansa Tegbesu. [1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Houngnikpo, Mathurin C ja Decalo, Samuel: Historical Dictionary of Benin, s. 31. The Scarerow Press, 2013.