Hallinnollinen alue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keskiaikainen Amsterdam, muurien rajaama hallinnollinen alue

Hallinnollisella alueella tarkoitetaan ihmisen rajaamaa, tietyn hallinnollisen yksikön johtamaa aluetta, kuten esimerkiksi kylä, kunta, maakunta, osavaltio tai valtio. Laajimpia hallinnollisia alueita ovat esim. valtio- ja sotilasliitot sekä vapaakauppa-alueet, kuten EU, Nato tai Efta. Hallinnolliset alueet ovat usein hierarkisia ja päällekkäisiä. Hallinnollista aluetta johtava instituutio päättää esimerkiksi alueen lainsäädännöstä, politiikasta, taloudesta ja aluesuunnittelusta.

Hallinnollisista alueista löytyy usein paljon tilastoja ja muuta dataa. Jo antiikin ja keskiajalla on tehty veroluetteloja ja kirkonkirjoja, joiden avulla voidaan mallintaa ja kuvata eri alueita eri aikakausina. Koropleettikartat pohjautuvat aina hallinnollisiin alueisiin.

Hallinnolliset alueet syntyivät ensimmäisten korkeakulttuurien, kuten Egyptin ja Babylonian, myötä, kun valtioille piti määrittää selkeät rajat. Ennen hyviä karttoja rajat tosin satettiin määrittää vaikka jonkun tietyn rajakiven mukaan. Usein luonnonesteet, kuten joet ovat määrittäneet rajan. Ruotsi-Suomen ja Novgorodin ensimmäinen rajalinja, joka määritettiin Pähkinäsaaren rauhassa 1300-luvulla oli hyvin epämääräinen. Trigonometriaan pohjautuvan maanmittauksen kehityksen myötä 1700-luvulla voitiin luoda selkeämmät rajat.

Antiikin Kreikassa ensimmäiset hallinnolliset alueet olivat kaupunkivaltioita, poliksia. Rooman valtakunnasta tuli Euroopan ensimmäinen suurvalta. Keskiajalla keskeisiä olivat kylät ja feodaaliherrojen hallitsemat alueet sekä kuningaskunnat. Ensimmäiset kansallisvaltiot alkoivat muodostua keskiajan jälkeen uudella ajalla.

Euroopan valtioiden hallinnoimat alueet Afrikassa vuonna 1884

Imperialismin aikana Euroopan maat jakoivat lähes koko maailman keskenään, esimerkiksi Afrikan rajat päätettiin viivottimella vuoden 1884 Berliinin konferensissa. Yhä edelleen useiden Afrikan maiden rajat noudattavat näitä linjoja, jotka eivät perustuneet esimerkiksi paikallisiin heimoalueisiin. Tämä on myös aiheuttanut useita sotia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.