Haimonni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haimonni
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Monnikalat Siluriformes
Heimo: Haimonnit Pangasiidae
Suku: Pangasianodon
Laji: hypophthalmus
Kaksiosainen nimi

Pangasianodon hypophthalmus
(Sauvage, 1878)

Synonyymit
  • Pangasius sutchi
  • Pangasius hypophthalmus
Katso myös

  Haimonni Wikispeciesissä
  Haimonni Commonsissa

Haimonni (Pangasianodon hypophthalmus tai Pangasius hypophthalmus) on Aasiasta kotoisin oleva makean veden kala, joka on yleistymässä ruokakalana Euroopassakin. Ruokana sen liha muistuttaa kuhaa tai merianturaa. Sitä myydään pangasiusfileenä.[2] Haimonni on suhteellisen tunnettu myös akvaariokalana, joskin sitä pidetään vaikeahoitoisena. Rajoitetussa tilassa kala jää yleensä pienempikasvuiseksi kuin luonnossa.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haimonni painaa myyntikokoisena puolestatoista kahteen kiloa; suurin pyydystetty yksilö painoi 44 kg. Evät ovat tummanharmaat tai mustat. Aikuinen kala on tasaisen harmaa, nuorilla yksilöillä on tumma juova kyljessä.[3]

Pangasiusfilee

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pangasius on kotoisin Mekong- ja Chao Phraya -joista Kaakkois-Aasiassa. Alkuperäiset populaatiot ovat heikentyneet jyrkästi ja luonnonvaraiset kannat ovat uhanalaisia. Kalaa kasvatetaan kuitenkin nykyisin runsaasti kalanviljelylaitoksissa, eritoten Thaimaassa ja Vietnamissa, ja sitä on siirretty myös uusiin luonnonvesiin esim. Myanmarissa ja Indonesiassa.[1]

Huijauskäyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oceana-järjestön vuonna 2015 tekemän tutkimuksen mukaan haimonnia myydään yleisesti kalliimpien kalalajien nimikkeillä. Useimmiten huijauksen kohteena ovat ahven, meriahven ja meriantura. Huijausta tapahtuu niin tukkukaupassa, supermarketeissa kuin ravintoloissakin. Tällaista epärehellistä kauppaa käydään ympäri maailmaa. Tosin EU:ssa kalahuijaukset ovat vähentyneet 23 prosentista 8 prosenttiin vuosien 2011 ja 2015 välillä.[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vidthayanon, C. & Hogan, Z. (2013): Pangasianodon hypophthalmus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 23.08.2013. (englanniksi)
  2. Pangasiusfilee (haimonni) 038 (Arkistoitu – Internet Archive) nokano.nl
  3. Pangasianodon hypophthalmus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 14.5.2008. (englanniksi)
  4. Suuri kalahuijaus paljastui Brysselin ravintoloissa – kallis meriantura vaihtui halpaan haimonniin (viitattu 2016-09-23)
  5. Frodi del pesce: 1 campione su 3 è diverso da quello descritto in etichetta. Il pangasio spacciato come cernia, sogliola o altre 16 specie (viitattu 2016-09-23)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.