Haidat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Haidan kielen levinneisyysalue ennen eurooppalaisten saapumista
Haidojen toteemipaalu ja asunto.

Haidat ovat alkuperäiskansa Pohjois-Amerikan länsirannikolla. He kuuluvat niin sanottuun luoteisrannikon kulttuurialueeseen, jolle oli ominaista vedestä kalastamalla ja pyytämällä saatava ravinto, toteemipaalut ja mutkikas yhteiskuntarakenne ilman maanviljelyä.

Haida-kansan (engl. Haida Nation) vaatimat alueet käsittävät Kuningatar Charlotten saaret (engl. Queen Charlotte Islands, jota haidat kutsuvat nimellä Haida Gwaii) ja pienen maa-alueen Alaskan kaakkoisosasta. Haidoja asuu myös Walesin prinssin saarella. Kanadassa haidoja pidetään "ensimmäisiin kansakuntiin" (katso First Nations) kuuluvana heimona ja alkuperäisryhmänä. Haidoilla on oma (nykyään uhanalainen) kielensä haida. Nyky-haidat puhuvat enimmäkseen englantia.

Tlingitit kutsuivat haidoja nimellä deikeenaa, "kaukana merellä oleva kansa", johtuen Haida Gwaiin etäisyydestä mantereelle ja Alexanderin saaristoon. Haidat olivat metsästäjiä ja keräilijöitä. Meren läheisyydestä johtuen kalastus oli heille elinehto.

Haidoja on nykyään noin 2 000.lähde? Haida-kansan neuvosto (engl. Council of the Haida Nation) perustettiin vuonna 1980.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Haidat.
Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.