Haidat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haidan kielen levinneisyysalue ennen eurooppalaisten saapumista.
Haidojen toteemipaalu ja asunto.

Haidat ovat alkuperäiskansa Pohjois-Amerikan länsirannikolla. He kuuluvat niin sanottuun luoteisrannikon kulttuurialueeseen, jolle oli ominaista vedestä kalastamalla ja pyytämällä saatava ravinto, toteemipaalut ja mutkikas yhteiskuntarakenne ilman maanviljelyä.

Haida-kansan (engl. Haida Nation) vaatimat alueet käsittävät Kuningatar Charlotten saaret (engl. Queen Charlotte Islands, jota haidat kutsuvat nimellä Haida Gwaii) ja pienen maa-alueen Alaskan kaakkoisosasta. Haidoja asuu myös Walesin prinssin saarella. Kanadassa haidoja pidetään "ensimmäisiin kansakuntiin" (katso First Nations) kuuluvana heimona ja alkuperäisryhmänä. Haidoilla on oma (nykyään uhanalainen) kieli haida. Nyky-haidat puhuvat enimmäkseen englantia.

Tlingitit kutsuivat haidoja nimellä deikeenaa, "kaukana merellä oleva kansa", mikä johtui Haida Gwaiin etäisyydestä mantereesta ja Alexanderin saaristosta. Haidat olivat metsästäjiä ja keräilijöitä. Meren läheisyyden vuoksi kalastus oli heille elinehto.

Haidoja on nykyään noin 2 000.lähde? Haida-kansan neuvosto (engl. Council of the Haida Nation) on perustettu vuonna 1980.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.