Hagelstamska skolan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hagelstamska skolan (suom. Hagelstamin koulu) on Kauniaisissa sijaitseva ruotsinkielinen 7.–9. luokkien peruskoulu. Samoissa tiloissa toimii myös Gymnasiet Grankulla samskolan lukio. Peruskoulun puolella on vajaat 50 opettajaa ja runsaat 300 oppilasta, joista vieraskielisiä on alle 3 %.[1] Koulun oppilaista noin puolet tulee Espoosta. Koulun nimen on antanut sen monivuotinen rehtori Magnus Hagelstam. Nykyään rehtorina toimii Catharina Sunesdotter.

Koululla on pitkät perinteet. Se perustettiin vuonna 1907 nimellä Grankulla samskola. Syyskuussa ensimmäiset 11 oppilasta aloittivat koulunsa "punaisessa ladossa", joka nykyisin toimii nuorisotalona. Punaisesta ladosta toiminta siirtyi Villa Odenvalliin, joka on edelleen koulun käytössä. Odenvallista koulukeskus kasvoi monessa osiossa Svenska skolcentrumiksi. Koulun uusin osio on Nya Paviljongen, joka toimii myös Kauniaisten kaupungin kulttuurisalina. Koulun perusrakennuksessa sijaitsee Kauniaisten elokuvateatteri Bio Grani, joka toimii koulun auditoriossa.

Historiallisesti koulu on toiminut ympäristökuntien ruotsinkielisenä opinahjona. Kauempaa tulleet oppilaat asuivat oppilaskodeissa nimeltä Berga ja Granhult. Ne on purettu, ja niiden paikalla on Granhultsskolan. Tytöt asuivat omassa rakennuksessaan nimeltä "Klostret", jossa on nykyään kaupungin vuokra-asuntoja.

Koulu oli yksityinen vuoteen 1977 saakka. Silloin peruskoulun tulon yhteydessä rakennukset ja toiminta siirtyivät Kauniaisten kaupungille.

Koulu on pärjännyt hyvin kansallisissa ja kansainvälisissä vertailuissa. Koulu on menestynyt hyvin myös urheilussa. Esimerkiksi jokavuotisessa stafettkarnevalenissa, joka on suomenruotsalaisten koulujen yhteinen viestijuoksutapahtuma, Hagelstamska skolan on ollut hyvin vahva.

Joidenkin mukaan hiihtoloman väitetään saaneen alkunsa tästä koulusta. Tarinan mukaan Magnus Hagelstam käski oppilaansa hiihtämään jopa Inkooseen asti, josta tultiin junalla takaisin. Myöhemmin Hagelstam totesi, että kokonainen viikko pitäisi varata hiihtämiseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]