Villa Gahmberga

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Klostret)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Villa Gamberga 1907.
Villa Gamberga 2011.

Villa Gahmberga eli Klostret[1] ("luostari") on kulttuurihistoriallisesti arvokas suojeltu kaksikerroksinen jugendpuuhuvila Kauniaisten kaupungissa. Talo on rakennettu vuonna 1907. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Bertel Jung. Rakennuksen omistaa Kauniaisten kaupunki. Rakennus sijaitsee Kavallintie 12–14:ssä. Huvilan rakennutti leskirouva Sofia Gahmberg, jonka mukaan rakennus tunnetaan Villa Gahmbergana. Sofia Gahmberg asui huvilassa kahden tyttärensä kanssa.

Vuonna 1917 Gahmbergin tytär Märtha myi rakennuksen Grankulla samskolalle ja rakennutti viereiselle tontille pienemmän huvilan nimeltä Lill-Gahmberga.

Klostret toimi ennen vuoden 2011 tulipaloa Kauniaisten kaupungin työsuhdeasuntona. Aiemmin vuosina 1919-1943 tiloissa on toiminut ruotsinkielinen sisäoppilaitos Hagelstamska skolan, tyttöjen asuntola ja käytännönlinjan koulu. Rakennus oli puolustusvoimien käytössä sotien aikana, jolloin puolustusvoimat harjoitti Kauniaisissa radiotiedustelua 1941-1944. Klostret toimi päämajana radiotiedustelussa. Maisterintien kulmassa sijaitsee radiotiedustelun muistomerkki. Rauhan palattua talossa asui Grankulla samskolan opettajia 1970-luvulle asti.

Klostret on merkittävä osa Kauniaisten historiaa, ja se kuuluu valtakunnallisesti arvokkaaseen kulttuuriympäristöön, Gallträskin huvila-alueeseen[2].

Huvilan yläkerta tuhoutui tulipalossa 14. elokuuta 2011 ja alakerta kärsi savu- ja vesivahinkoja.[3] Huvila korjataan käsityömäisin menetelmin, ja siihen tulee neljä asuntoa, mutta tuleva käyttö ei ole vielä tiedossa. Kauniaisten kaupunki on varannut korjaukseen 1,5 miljoonaa euroa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]