H. Liljeroos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yritystä. Sen perustajasta katso Henrik Liljeroos

H. Liljeroos Oy oli Tampereella toiminut tekstiiliteollisuutta harjoittanut yritys.

Yrityksen historia alkoi värjäri Henrik Liljeroosin (1828–1873) vuonna 1851 Tampereelle perustamasta värjärinverstaasta. Verstas toimi vuodesta 1857 alkaen Puutarhakatu 10:ssä ja Liljeroosilla oli myös vanuttamo eli verkavalkki Tammerkosken alakosken varrella. Vuonna 1870 Liljeroos osti Tammerkosken alaputouksen länsipuolella sijainneen ns. Renforsin saaren eli Neulasaaren jolla oli sijainnut konkurssiin mennyt Renforsin neulatehdas. Hän perusti saarelle verkatehtaan jossa kehrättiin villaa ja kudottiin, värjättiin ja vanutettiin villakankaita.

Henrik Liljeroosin kuoltua 44-vuotiaana vuonna 1873 verkatehdasta hoitivat hänen leskensä ja poikansa Johan Henrik Liljeroos. Vuonna 1890 alkoi villankehruu tehdasmaisessa mittakaavassa, ja samalla tehtaan sijantipaikkana olevan saaren nimeksi tuli Kehräsaari.

H. Liljeroos Oy jatkoi villankehruuta Kehräsaaressa vuoteen 1983 saakka, kunnes kotimaisten villakankaiden kysyntä ulkomaisen kilpailun takia heikkeni ja villankehruu tuli kannattamattomaksi. Yritys muutettiin kiinteistöyhtiöksi ja entiset tehdastilat saneerattiin vuokrattaviksi liike- ja toimistotiloiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Yrjö Raevuori, H. Liljeroos Oy ja sen edeltäjät 1851–1951, H. Liljeroos, 1951

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.