Häräntappoase

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli on nuortenkirjasta. Häräntappoaseen muita merkityksiä täsmennyssivulla.
Häräntappoase
Kirjailija Anna-Leena Härkönen
Genre Nuortenkirjallisuus
Kustantaja Otava
Julkaistu 1984
Sivumäärä 316
ISBN 951-1-17887-3
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Häräntappoase on Anna-Leena Härkösen 17-vuotiaana kirjoittama esikoisteos ja yksi 1980-luvun suosituimpia suomenkielisiä proosakirjoja.[1] Romaani sai J. H. Erkon palkinnon vuoden 1984 parhaana esikoisteoksena[2]. Häräntappoase on nuorten elämää kuvaava, puhekielellä kirjoitettu romaani.

Kirjasta on tehty samanniminen viisiosainen televisiosarja (1989) sekä useita eri teatteriesityksiä. Vuoden 1989 televisiosarjassa Allua näyttelee Santeri Kinnunen ja Kerttua Outi Alanen.[1][3] Elisa julkisti kesäkuussa 2020, että Häräntappoaseesta tehdään nykyaikaistettu televisiosarja, jonka on katsottavissa Elisa Viihde -suoratoistopalvelussa.[4] Uusi versio sarjasta julkaistiin Elisa Viihde -palvelussa kesällä 2021.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan päähenkilönä on vaasalainen Alpo "Allu" Korva, joka on peruskoulunsa juuri päättänyt 16-vuotias poika. Hän suunnittelee kesälomaa ystävänsä Taalan kanssa. Suunnitelma menee kuitenkin pieleen, koska Alpon äiti on järjestänyt hänet koko heinäkuuksi heinätöihin sukulaistensa Takkisten luo Himangan Torvenkylään. Saapuessaan Torvenkylään Alpo ei tiedäkään, kuinka ikimuistoinen kesä on tulossa.

Alpon seurana kesällä on Pasi Rutanen, joka on myös tullut heinätöihin Takkisille. Alpo tutustuu Torvenkylän nuoriin, joista keskeisimmäksi nousee Kerttu Hurme. Kerttu on äitiään Annia vastaan kapinoiva teini, joka on kuitenkin pohjimmiltaan lapsenmielinen maalaistyttö. Alpo rakastuu Kerttuun, ja siitä alkaa maalaiskylän "Romeon ja Julian" tarina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ”Nuoruuden dokumentti”, teoksessa Kirjojen Suomi. Toimittanut Juhani Salokannel. Helsinki: Otava, 1996. ISBN 951-1-14082-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]