Häräntappoase

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Häräntappoase
Kirjailija Anna-Leena Härkönen
Genre Nuortenkirjallisuus
Kustantaja Otava
Julkaistu 1984
Sivumäärä 316
ISBN 951-1-17887-3
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Häräntappoase on Anna-Leena Härkösen 17-vuotiaana kirjoittama esikoisteos ja yksi 1980-luvun suosituimpia suomenkielisiä proosakirjoja.[1] Romaani sai J. H. Erkon palkinnon vuoden 1984 parhaana esikoisteoksena[2]. Häräntappoase on nuorten elämää kuvaava puhekielellä kirjoitettu romaani.

Kirjasta on tehty samanniminen viisiosainen televisiosarja sekä useita eri teatteriesityksiä. Televisiosarjassa Allua näyttelee Santeri Kinnunen ja Kerttua Outi Alanen.[1][3]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan päähenkilönä on vaasalainen Alpo "Allu" Korva, joka on peruskoulunsa juuri päättänyt 16-vuotias poika. Hän suunnittelee kesälomaa ystävänsä Taalan kanssa. Mutta suunnitelma menee puihin, koska Alpon äiti on järjestänyt hänet koko heinäkuuksi sukulaisien luo, Himangan Torvenkylään. Koko heinäkuu siis menisi Torvenkylässä Takkisten luona heinätöissä. Saapuessaan Torvenkylään Alpo ei tiedäkään kuinka ikimuistoinen kesä on tulossa.

Alpon seurana kesällä on Pasi "Rutanen", joka on myös tullut kesäksi heinätöihin Takkisille. Alpo tutustuu myös Kerttu Hurmeeseen. Kerttu on äitiään Annia vastaan kapinoiva teini, joka on kuitenkin pohjimmiltaan lapsenmielinen maalaistyttö. Alpo rakastuu Kerttuun ja siitä alkaa maakylän "Romeon ja Julian" tarina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ”Nuoruuden dokumentti”, teoksessa Kirjojen Suomi. Toimittanut Juhani Salokannel. Helsinki: Otava, 1996. ISBN 951-1-14082-5.