Gyaru

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gyaruja valokuvattavana Ikebukurossa

Gyaru (ギャル) tai gal on japanilainen nuorisotyyli. Gyaru on japanin kielen translitterointi englannin sanasta gal, joka tarkoittaa tyttöä. Gyaru-tyyliin kuuluu tarkka ja huolellinen laittautuminen sekä trendikäs pukeutuminen, lisäksi useasti myös tekoripsien, tekokynsien tai värillisten, silmiä suurentavien piilolinssien käyttö. Gyaru-kulttuuriin kuuluvat läheisesti myös eurobeat-musiikin tahtiin tanssittava parapara-tanssi ja decoden, erilaisten tavaroiden koristelu. Tokiossa, Shibuyan alueella sijaitseva suuri, monikerroksinen kauppakeskus Shibuya 109 on täynnä gyaru-tyylisiä vaatekauppoja. Gyarussa on tärkeää olla perillä viimeisimmästä muodista, jota esitellään erilaisten muotilehtien sivuilla. Ylivoimaisesti suosituin gyaru-lehti on Egg. Muita lehtiä ovat muun muassa Ranzuki, Popteen, Ageha ja Jelly.

Tyylin suuntaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gyaru-kei (ギャル系) on tavallisin ja yleisin, nykyaikainen gyaru-tyyli. Alatyylejä kehittyy ja tulee lisää jatkuvasti. Niiden rajat ovat liukuvia. Alatyylejä ovat muun muassa amekaji (american casual), rokku (rock) ja haady. Amekaji-tyylille ovat tyypillisiä löysät housut ja todella värikkäät vaatteet, joissa on isoja, räikeitä printtejä. Kuuluisin amekaji-tyylisiä vaatteita myyvä brändi on Cocolulu. Haady on tullut suosituksi Egg-lehden mallin Kaoru Watanaben värikkään, omaperäisen tyylin kautta. Haady suosii iloisia, värikkäitä ja rohkeita printtejä.

Yamanbojen kadotessa katukuvasta 2000-luvun jälkeen värikkäät manbat nousivat esille tai syntyivät silloin. Manban tunnistaa usein hyvin voimakkaasta ruskeaksi meikatusta ihosta sekä musta-valkoisesta kasvomeikistä. Tyyliin on yhdistetty myös piilolinssen käyttö sekä voimakkaan värikkäät vaatteet.

Tyyleistä eniten mahdollisesti Lolitaa muistuttava on Himegyaru, prinsessamainen tyyli, jonka tyylisistä vaatteista löytyy usein pitsiä, rusetteja sekä hyvin hintavia asusteita. Myös elegantit ja muhkeat kampaukset kuuluvat tyyliin.

Miespuolisille gyaru-kulttuurin harrastajille ovat mahdollisia mm. Gyaru-oh- tai Onii-kei-tyylit, ja Japanista heille löytyy gyaru-tyyliin yhdistetyn Shibuya 109:n oma versio, 109-2. Miespuolisella gyarulla voi nähdä kuten tytölläkin muhkeita, lennokkaita kampauksia, tyylikästä pukeutumista ja jopa mahdollisesti ruskettunutta ihoa.

Mago gyaru on yläaste- tai lukioikäinen gyaru.

Kiguruminilla tarkoitetaan usein eläin- tai sarjakuvahahmoaiheiseen yöpukutyyppiseen haalariin pukeutuvaa gyarua.

Banballa on kevyempi meikki kuin Manballa, mutta vaatteet ovat värikkäämpiä, ja kyoba boi on miespuolinen Manba.

Gyaru länsimaissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gyaru-tyyli on synnyttänyt uusia, erilaisia tapahtumia, lehtiä sekä kauppoja. Vaikka tyyli välillä katosikin, on se nyt ottanut jalansijansa myös Suomessa yhä vahvemmin. Myös Suomessa järjestetään erilaisia gyaru-tapahtumia ja muotinäytöksiä, yleensä conien yhteydessä. On olemassa myös monia gyaru-tyyliin keskittyneitä blogeja sekä Suomessa että ulkomailla. Suomessa on neljä gal circleä (gyaru-sa/ギャルサー).lähde? Gal circle on gyarujen ryhmä, joka järjestää miittejä ja tapahtumia, jotka liittyvät gyaru-tyyliin, musiikkiin ja parapara-tanssiin.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gyaru-tyyli syntyi 1990-luvun alussa, jolloin kogal-suuntaus oli muodissa nuorten lukiolaistyttöjen keskuudessa. He halusivat kapinoida valtavirtaa vastaan, ja he järkyttivät ihmisiä nostamalla koulupukujensa hameet mahdollisimman ylös ja pukeutumalla tarkoituksellisen provosoivasti. Tyyliin kuului mahdollisimman nuorelta näyttäminen. Löysät sukat olivat muotia. Mediassa lukiolaistytöt kuvattiin silti erilaisina: heillä oli pitkät hameet, saparot ja valkoiset polvisukat. Kogalia ei juuri mediassa näkynyt. Alun perin kogal-muotiin keskittynyt Egg-lehti syntyi näihin aikoihin vastaamaan tähän puutteeseen.

1990-luvun lopulla kogalin rinnalle alkoi muodostua uusi tyyli, ganguro. Tyyliä kutsuttiin aluksi myös nimellä loco gyaru. Ganguro-tyylissä olivat muotia havaijilaisvivahteet, värikkyys, platform-saappaat, vahva rusketus ja vaalea meikki. Egg-lehti alkoi käsitellä kogalin sijasta ganguroa. Samalla parapara-tanssin suosio alkoi kasvaa. Gangurot veivät tyyliä yhä pidemmälle, ja syntyi gonguro, jossa rusketus oli yhä tummempaa ja meikki vaaleampaa.

2000-luvun alussa ganguro/gonguro-tyyli alkoi mennä pois muodista, ja pitkälle äärimmäisyyksiin viety yamanba syntyi. Vaatteet olivat todella värikkäitä, hiukset näyttäviä ja meikki huomiota herättävää. Yamanba-nimi tarkoitti alun perin Fuji-vuorella elävää vanhaa, rumaa noitaa. Japanilaisilla oli ja on edelleenkin ennakkoluuloja yamanboja kohtaan. Yleinen ennakkoluulo oli se, etteivät yamanbat peseydy eivätkä huolehdi hygieniastaan. Vuoden 2004 tienoilla nimi yamanba lyhennettiin muotoon manba. Samoihin aikoihin sentaa gai- ja kigurumin-tyylit syntyivät. Alba Rosa oli suosituin vaatemerkki. Kaikkien aikojen tunnetuimman gal circlen, Angeleekin, kulta-aika alkoi, ja circlen jäsenet loivat uutta muotia. Manbasta erottuivat hillitymmät alalajit banba ja bibinba. Vuoden 2006 Campus Summit-paraparatapahtumassa syntyi tsuyome manba-tyyli, mutta se saavutti suosiota vasta vuonna 2007. Tsuyome manba oli täysin äärimmäisyyksiin vedettyä isoine, neonvärisine hiuksineen ja valkoisine pandameikkeineen. Vuonna 2008 Angeleekin seitsemäs sukupolvi valmistui circlestä, ja samalla manban suosio laantui. Samaan aikaan Egg-malli Kaoru Watanabe oli suosittu, ja hän loi haady gal-tyylin. Nykypäivän gyaru-kei alkoi olla kaikista suosituin tyyli. [1][2][3][4][5][6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Gyaru.