Parapara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yksinkertainen parapara-peli Parapara Paradise. Kaksi ohjainsettiä aistii yksinkertaisia käsiliikkeitä.

Parapara on Japanista lähtöisin oleva klubitanssi. Paraparassa keskitytään ylävartalon ja erityisesti käsien liikkeisiin.[1] Yleisin paraparassa oleva askel on mukautuva sivuaskel, steppi, jota toistetaan tanssiessa. Laji koostuu parapara-klubien lanseeraamista virallisista koreografioista, joita opetetaan klubi-illoissa, ja joita voi opetella myös DVD:iltä tai fanien kuvaamista videoista.

Parapara käy myös kuntoilusta. Etenkin käsivarret ovat kovilla, ja myös vatsa- ja selkälihaksia käytetään. Parapara on japanilainen klubitanssilaji, johon kuuluu myös oma musiikkityylinsä. Nykyään parapara on levinnyt japanilaisilta klubeilta muihinkin maihin. Paraparassa liikutetaan erityisesti käsiä. Jalat kuitenkin toistavat samaa askelkuviota, jolla pidetään rytmi yllä. Kahden ja puolen minuutin tanssissa on noin 200 askelta. Parapara voi siis olla varsin monimutkaista ja vaativaa.

Tytöille ja pojille on kehitetty erilaisia Parapara-tansseja. Eri tanssien vaikeustasot ilmoitetaan kolmiportaisella asteikolla helposta vaikeaan (easy, medium, hard).

Parapara-musiikkina käytetään muiden muassa J-popin eri reippaita ja iloisia muotoja. Periaatteessa paraparaa voi tanssia minkä tahansa musiikin tahdissa, mutta paraparaan on kuitenkin myös omia kappaleita. Parapara on Japanissa varsin suosittua, ja esimerkiksi TV-sarjan alkumusiikki voi olla parapara-tanssille sovitettua, ja siihen on oma parapara.

Kaikki parapara-musiikkilajitkaan eivät ole samanlaisia, J-pop on vain osa musiikista. Erilaisia tanssi- ja musiikkilajeja ovat esimerkiksi: eurobeat, techpara (tekno-parapara), trapara (trance-parapara) ja torapara. Helpoimpia tansseja ovat eurobeat-tanssit, keskivaikeita techpara ja trapara, ja vaikeita, erityisesti poikien suosimia torapara.

Suomessa parapara on harvojen harrastama laji. Vuonna 2006 perustettu FinnPARAnoids on yksi hyvin harvoista suomalaisista parapara-ryhmistä. FinnPARAnoids esiintyy erilaisissa Japani-aiheisissa tapahtumissa, ja järjestää viikoittaisia oppitunteja Helsingissä ja Turussa. Tampereella tunteja järjestää TanPARA.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Japanilainen parapara-tanssi leviää nuorten keskuudessa 17.7.2009. Ylen uutiset. Viitattu 14.8.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.