Gustav Klutsis

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gustav Klutsis vuonna 1915.

Gustav Klutsis (latv. Gustavs Klucis, ven. Густав Густавович Клуцис, Gustav Gustavovitš Klutsis) (4. tammikuuta 189526.helmikuuta 1938) oli uraauurtava latvialainen valokuvaaja ja merkittävä Neuvostoliiton Konstruktivistinen avant-garde-taiteen jäsen jo 1920-luvulla. Hän on tunnettu yhdessä vaimonsa ja pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Valentina Kulaginan kanssa tekemästään Neuvostoliiton vallankumouksellisesta ja Stalinin propagandasta.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klutsis syntyi Latviassa Rūjienassa. Klucis aloitti taiteellisen koulutuksen Riiassa vuonna 1912.[1] Vuonna 1915 hän meni Venäjän Keisarilliseen armeijaan, sitten hän meni Moskovaan vuonna 1917.[2] Seuraavan kolmen vuoden aikana hän alkoi tutustua taiteeseen Kazimir Malevitšin ja Antoine Pevsnerin oppilaana, liittyi Neuvostoliiton Kommunistiseen puolueseen, tutustui Valentina Kulaginaan, ja he avioituivat. Hän valmistui Valtion taidekoulusta VKhUTEMASista. Hän jatkoi koulun väriteorian professorina vuodesta 1924 siihen asti, kunnes koulu suljettiin vuonna 1930.

Klucis opetti, kirjoitti ja tuotti Neuvostoliiton valtiollista poliittista taidetta koko loppuelämänsä. Pariskunnan taide oli omistettu edistämään Josif Stalinin henkilökulttia.

Huolimatta aktiivisesta ja uskollisesta palvelusta Neuvostoliiton kommunistipuolueelle Klucis pidätettiin Moskovassa 17. tammikuuta 1938, kun hän valmistautui lähtemään New Yorkin maailmannäyttelyyn. Epätietoisuus Klutsisin kohtalosta jatkui vuoteen 1989 saakka, jolloin todettiin, että hän oli teloitettu Stalinin vainoissa pian vangitsemisensa jälkeen vuonna 1938.

Työt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Construction, 1921. Latvian valtion taidemuseo.

Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat "The Red Man" (1918), "Dynamic City" (1919), "näkökulma maalaus" (1920), "täyttää suunnitelman suuren työn" (1930), "USSR - prikaati proletariaatin maailma" (1931). Klutsis on yksi neljästä taiteilijasta, jotka keksivät poliittisen valokuvamontaasin 1918 (yhdessä saksalaisen dadaistien Hannah Höch ja Raoul Hausmann sekä venäläisen El Lisitski kanssa). Hän työskenteli Lissitzkyn kanssa kansainvälisessä näyttelyssä Kölnissä ja Pariisissa vuonna 1937.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]