Gunga Din

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gunga Din
Victor McLaglen ja Cary Grant
Victor McLaglen ja Cary Grant
Ohjaaja George Stevens
Käsikirjoittaja Joel Sayre
Fred Guiol
Ben Hecht
Charles MacArthur
Perustuu Rudyard Kiplingin runoon ja novelleihin
Tuottaja George Stevens
Säveltäjä Alfred Newman
Kuvaaja Joseph H. August
Leikkaaja Henry Berman
Pääosat Cary Grant
Victor McLaglen
Douglas Fairbanks Jr.
Sam Jaffe
Eduardo Ciannelli
Joan Fontaine
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö RKO
Ensi-ilta 1939
Kesto 95 min
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Gunga Din on George Stevensin ohjaama yhdysvaltalainen seikkailuelokuva vuodelta 1939. Väljästi Rudyard Kiplingin runoon ja Soldiers Three -kokoelman novelleihin perustuvan, 1880-luvun brittiläiseen Intiaan sijoittuvan tarinan käsikirjoittivat Joel Sayre, Fred Guiol, Ben Hecht ja Charles MacArthur. Elokuvan nimiosaa, kantaja Gunga Diniä esittää Sam Jaffe ja muissa pääosissa näyttelevät Cary Grant, Victor McLaglen ja Douglas Fairbanks Jr.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Väkivaltaisen tugeenikultin uhan alla brittiläinen sotilaskolmikko Cutter (Grant), MacChesney (McLaglen) ja Ballantine (Fairbanks) lähtevät viimeiselle yhteiselle retkelleen, apunaan sotilaaksi haluava paikallinen vedenkantaja Gunga Din (Jaffe).

Elokuvan juonessa on nähty samoja piirteitä kuin samojen käsikirjoittajien (Ben Hecht ja Charles MacArthur) vuoden 1931 elokuvassa Etusivu uusiksi ja sen uusintaversiossa Meidän vastaeronneiden kesken (1940).[1]

Vastaanotto ja jälkimaine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvasta tuli suosittu, mutta se jäi korkeiden tuotantokustannustensa vuoksi silti jonkin verran tappiolliseksi. Se sai ensi-iltakriitikoilta myös suopeita arvioita, joskin sitä syytettiin muiden aiempien seikkailuelokuvien matkimisesta. Bertolt Brecht kiinnitti esseessään huomiota tarinan rasistisuuteen.

Video-oppaassa vuodelta 1994 Olavi Similä antoi elokuvan Suomessa julkaistulle VHS-kasettiversiolle neljä tähteä viidestä, mikä teoksen mukaan vastaa sanallista arviota ”erinomainen”. Hänestä Gunga Din on ”vastustamattoman riehakas ja poikamainen”, mutta toisaalta ”häpeilemättömän rasistinen ja militarismia pursuava” oman aikansa ylittämätön klassikko.[1]

Gunga Din valittiin vuonna 1999 Yhdys­valtojen kongressin kirjaston National Film Registryyn, johon kootaan esteetti­sesti, historialli­sesti tai kulttuuri­sesti merkittäviä amerikkalais­elokuvia.[2] The New York Timesin kriitikot valitsivat sen vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[3] American Film Institute valitsi vuonna 2006 sata kaikkien aikojen innostavinta amerikkalaiselokuvaa, ja Gunga Din sijoittui sijalle 78.[4]

Viittaukset populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

John Sturgesin ohjaama 3 kersanttia (1961) on Pohjois-Amerikan ”villiin länteen” sijoittuva muunnelma Gunga Din -tarinasta. Elokuvaan viitataan useissa muissakin englanninkielisissä elokuvissa, kuten Pahuksenmoiset pirskeet (1968) ja Indiana Jones ja tuomion temppeli (1984).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Bello Romano (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1995. ISBN 951-0-19839-0.
  2. Complete National Film Registry Listing, National Film Preservation Board, Library of Congress. Viitattu 13.7.2016.
  3. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 21.8.2017.
  4. AFI’s 100 Most Inspiring Films of All Time, American Film Institute 2006. Viitattu 16.6.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Gunga Din (film)