Guisen herttuan murha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Guisen herttuan murha
L’Assassinat du duc de Guise
Elokuvan mainosjuliste.
Elokuvan mainosjuliste.
Ohjaaja Charles Le Bargy, André Calmettes
Käsikirjoittaja Henri Lavedan
Säveltäjä Camille Saint-Saëns
Kuvaaja Émile Pierre
Pääosat Charles Le Bargy, Raphaël Albert‑Lambert fils, Gabrielle Robinne, Berthe Bovy
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ranska
Tuotantoyhtiö Le Film d’Art
Levittäjä Pathé
Ensi-ilta 17. marraskuuta 1908 (Ranska)
23. marraskuuta 1908 (Suomi)
Kesto 340 metriä (17–20 min.)
Alkuperäiskieli mykkäelokuva
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Guisen herttuan murha (ransk. L’Assassinat du duc de Guise) on vuonna 1908 valmistunut ranskalainen mykkäelokuva. André Calmettesin ja Charles Le Bargyn ohjaama historiallisesti merkittävä teos oli yksi ensimmäisistä ”taidefilmeistä”, joiden tarkoituksena oli lisätä elokuvan arvostusta taidemuotona.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskan kuningas Henrik III on päättänyt hankkiutua eroon kilpailijastaan Guisen herttuasta Henristä. Henrik kutsuu herttuan linnaansa. Tämä saapuu sinne itsevarmana, vaikka häntä on etukäteen varoitettu. Kuninkaan miehet surmaavat herttuan murhan suunnittelijan lymytessä verhojen takana. Lopuksi herttuan ruumis hävitetään polttamalla.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Charles Le Bargy  Henrik III  
 Raphaël Albert‑Lambert fils  Guisen herttua  
 Gabrielle Robinne  Noirmoutiersin markiisitar  
 Berthe Bovy  hovipoika[1]  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvahistoriallisesti merkittävä Guisen herttuan murha oli Le Film d’Art -yhtiön ensimmäinen tuotanto. Se ei kuitenkaan ollut ensimmäinen ”taidefilmi”, sillä Pathé Frèresin tytäryhtiön SCAGL:n Arlesitar oli julkaistu jo aikaisemmin. Samaa aihetta oli käsitelty Lumièren veljesten ja Pathén elokuvissa.[2]

Tunnettujen teatterimiesten tekemän elokuvan ansioita olivat selkeä juonirakenne ja hienostunut lavastus. Sen esiintyjät olivat oikeita näyttelijöitä ja näyttämöllepano perustui vakiintuneisiin teatterikonventioihin. Useissa kohtauksissa hyödynnettiin syvyyssuuntaista kuvausta. Puvut ja lavasteet tavoittelivat historiallista totuudenmukaisuutta. Camille Saint-Saënsin säveltämä musiikki oli ehkä historian ensimmäinen elokuvan alkuperäissäestys. Guisen herttuan murhalla oli suuri vaikutus elokuvan kehitykseen taidemuotona.[2] Sen marraskuussa 1908 järjestettyä ensiesitystä kommentoitiin ensimmäistä kertaa laajasti myös lehdistössä[3].

Guisen Herttuan murhaa esitettiin helsinkiläisissä Central ja Maailman Ympäri -teattereissa[4][5][6] ja tamperelaisen Maat ja Kansat -yhtiön Hämeenkatu 8 -teatterissa[7] marraskuun lopussa vain viikko Ranskan ensi-illan jälkeen[3]. Hufvudstadsbladetin mukaan tämä järjestyksessä toinen ”taiteellinen” ranskalainen kuva oli uusi osoitus siitä, että elokuva voi nousta taiteen tasolle:[8] ”Tässä kuvassa näemme täysipainoista näyttämötaidetta, joka on paljon korkeammalla kuin yleensä elokuvateattereissa”[9].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Filmographie Pathé Fondation Jérôme Seydoux-Pathé. Arkistoitu 24.1.2019. Viitattu 23.1.2019.
  2. a b Oscherwitz, Dayna & Higgins, MaryEllen: Historical Dictionary of French Cinema, s. 235–236. Plymouth: Scarecrow Press, 2007. ISBN 978-0-8108-6875-5.
  3. a b Abel, Richard (ed.): Encyclopedia of Early Cinema, s. 339. Abingdon: Routledge, 2005. ISBN 0-415-23440-9.
  4. Centralin lehti-ilmoitus Helsingin Sanomat. 24.11.1908.
  5. Maailman Ympäri -teatterin lehti-ilmoitus Uusi Suometar. 25.11.1909.
  6. Centralin ohjelma vaihtui maanantaina, Maailman Ympäri -teatterin keskiviikkona. Centralin lehti-ilmoitus Måndagen. 23.11.1908.
  7. Maat ja Kansat -yhtiön lehti-ilmoitus Aamulehti. 24.11.1908.
  8. Smånotiser: Biografteatrarna Hufvudstadsbladet. 24.11.1908.
  9. Smånotiser: Biografteatrarna Hufvudstadsbladet. 28.11.1908.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]