Guatemalan maatalous

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Guatemalan maatalous on keskiamerikkalaisen asukkailtaan kymmenmiljoonaisen valtion pääelinkeinoja. Se työllistää lähes 20 prosenttia väestöstä. Maanviljely on ollut vallalla alueella jo mayojen aikana ennen kuin koko valtiota muodostettiin, siis ennen espanjalaisten konkistadorien tuloa. Nykyään maan maatalous perustuu vientiin enemmän kuin kotitarpesiin: Sen päätarkoituksena on tuoda maahan vientituloja, jotka perustuvat sokeriruoon, kahvin ja banaanin vientiin. Muita vientituotteita ovat puuvilla, maissi ja tupakka. Lähes sadan vuoden aikaisten tietojen mukaan maissin ohessa kotitarpeeseen on viljelty riisiä, papuja, bataattia sekä maniokkia, vientii toisalta chicleä, joka kuuluu ollen purukumin raaka-aineena[1]. Karjana on ollut lukumääräisesti kasvatettu eniten nautaa, lammasta, sikaa, hevosia, vuohia ja muuleja[1].

Maanviljelyksestä on suuri osa ulkomaisessa hallinnassa ja omistuksessa. United Fruit omisti laillisesti Guatemalan, Hondurasin ja monen muunkin valtion banaanivljelykset, kunnes yhtiön nimi muutettiin. Nykyään Guatemala kuuluu Cairns-ryhmään, jonka tarkoitus on saada jotain parannusta kehitysmaiden maatalouteen[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Forsman, Jaakko et al.: ”Guatemala”, Iso Tietosanakirja, s. 125–126. Helsinki: Otava, 1932 osa 4.
  2. The Cairns Group cairnsgroup.org. Viitattu 2.6.2022 (englanniksi).
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.