Great Bend

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Great Bend
Bartonin piirikunta Kansasissa (alhaalla), Great Bendin sijainti piirikunnassa punaisella (ylhäällä)
Bartonin piirikunta Kansasissa (alhaalla), Great Bendin sijainti piirikunnassa punaisella (ylhäällä)

Great Bend

Koordinaatit: 38°21′58″N, 98°46′41″W

Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Kansas
Piirikunta Barton
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 27,8 km²
 – Maa 27,5 km²
 – Sisävesi 0,3 km² (1,02 %)
Korkeus 564 m
Väkiluku (2010[1]) 15 995
ZIP code 67530
Suuntanumero(t) 620

Great Bend on kaupunki Kansasin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Arkansasjoen varrella sijaitseva kaupunki on Bartonin piirikunnan keskus. Kaupunki on nimetty paikalla sijainneen Arkansasjoen mutkan mukaan. Kaupungin asukasluku oli 15 995 vuonna 2010[1].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Great Bend sijaitsee Yhdysvaltain suurimman sisämaakosteikon, Cheyenne Bottomsin lounaispuolella.[2] Tällä alueella järjestettiin ensimmäiset viralliset vinttikoirakilpailut vuonna 1887.[3]

Ensimmäiset uudisraivaajat saapuivat alueelle vuoden 1870 aikoihin. Tuon ajan asuntoina toimivat karkeat maakellarimajat ja turveseinäiset mökit, joista ei ollut suojaa Kansasin ankaria sääilmiöitä vastaan. Asuntojen seinissä oli ampuma-aukkoja intiaaneilta puolustautumista varten. Ensimmäiset uudisraivaajat saivat elantonsa metsästyksestä ja turkisten myynnistä. Maanviljelykokeilut olivat epäonnistuneita, sillä biisonit talloivat viljelysmaan satoineen.

Great Bendin alueen ensimmäiset asukkaat olivat E. J. Dodge ja D. N. Heiser, jotka rakensivat asumuksen vuonna 1871.

Nimensä mukaisesti kaupunki sijaitsee Arkansasjoen huomattavan mutkan rannalla. Paikka on ollut huomattava maamerkki jo Santa Fe Trailin alkuajoista lähtien. Paikalle perustettiin alun perin pieni kauppapaikka, jota seurasi pieni sotilasvaruskunta, Fort Zarah. Sisällissodan päätyttyä alueelle muutti lisää asukkaita, ja 1870-luvulla paikalle kehittyi kaupunki. Lyhyen aikaa Great Bend oli karjakaupunki saluunoineen, ja siellä nähtiin useita tulitaisteluita.

Karjakaupunkiajan loppupuolella kaupunki alkoi kehittyä alueen kauppa- ja palvelukeskukseksi, ja sen asema alueen keskuksena vahvistui öljynetsintöjen käynnistyessä. Toisen maailmansodan aikaan kaupungissa sijaitsi myös ilmavoimien koulutuskeskus.

Sittemmin Great Bend on kehittynyt alueen terveys-, lainopillisten ja teknisten palveluiden keskukseksi, ja se on alueen merkittävimpiä ostoskeskuksia. Vuonna 1973 alueelle siirtyivät myös Fuller Brush Companyn tehtaat.

Teollisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maatalous on alueen pääelinkeino, ja alueella on maamerkkeinä useita viljasiiloja. Öljyteollisuus kukoisti alueella 19301960-luvuilla, tuolloin jopa kaupungin puistossa oli öljynporaustorni. Karjatalous on nousemassa yhdeksi merkittävistä maatalouden tuotantotekijöistä.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Great Bendin alueella ilmasto on vaihteleva, ja lämpötilaerot ovat jyrkkiä eri vuodenaikoja verrattaessa. Talvisin lämpötila laskee nollan tuntumaan ja alimmillaan jopa noin −20 °C:seen, kun kesäisin lämpötila kohoaa +30 °C:n yläpuolelle. Heinä–elokuussa lämpötila saattaa kohota jopa yli +38 asteen.[4]

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Great Bendin lentoasema sijaitsee kaupungin tuntumassa, ja palvelee lähinnä paikallista ja lyhyen matkan lentoliikennettä sekä yksityisilmailua ja tavaraliikennettä. Rautateiden tavaraliikennettä hoitaa Kansas and Oklahoma Railroad.

Great Bend kirjallisuudessa ja elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkallaan Holcombiin murhaajat Perry Smith ja Richard Hickok pysähtyivät aterioimaan Great Bendissä marraskuussa 1959 ollessaan matkalla surmaamaan Clutterin perheen. Truman Capote kirjoitti murhista myöhemmin teoksen Kylmäverisesti (In Cold Blood). Vuonna 1967 samannimisen elokuvan kohtauksia kuvattiin Great Bendissä.

Vuonna 1993 julkaistussa Roger Sternin kirjassa The Death and Life of Superman Jonathan ja Martha Kent ajavat Great Bendin lentoasemalta kuvitteelliseen Smallvillen kaupunkiin.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Great Bend city, Kansas U.S. Census Bureau. Viitattu 16.2.2017.
  2. Cheyenne Bottoms: Jewel of the Prairie cheyennebottoms.net. Viitattu 8.3.2009. (englanniksi)
  3. Tim Horan: History of the Greyhound and Greyhound Racing The Greyhound Review. helmikuu 2007. Viitattu 8.3.2009. (englanniksi)
  4. Average weather weather.com. Viitattu 8.3.2009. (englanniksi)
  5. Stern, Roger. The Death and Life of Superman. Bantan Books: New York. 1993: 286.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Great Bend.