Gossi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gossi

Gossi

Koordinaatit: 15°49′6″N, 1°18′34″W

Valtio Mali
Alue Timbuktun alue
Piiri Gourma-Rharousin piiri
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi maalaiskunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 15 000 km²
Väkiluku (2009) 24 100
Gossi on maalaiskunta ja sen keskuskylä Timbuktun alueen Gourma-Rharousin piirissä Malissa. Se sijaitsee Gourman tasangolla 135 kilometriä Rharousista kaakkoon. Kunnassa on 24 100 ja keskuskylässä 6 300 asukasta (vuonna 2009, väestönlaskenta)[1].

Gossin kunnan pinta-ala on 15 000 neliökilometriä[2]. Se rajoittuu luoteessa Gourma-Rharousin piirin Inadiatafanen ja Ouinerdenin, lounaassa Douentzan piirin Homborin ja idässä Gaon piirin N’Tillitin kuntiin sekä kaakkoisnurkassa Burkina Fasoon[3][4][5]. Seutu kuuluu Sahelin vyöhykkeeseen. Sadevesien synnyttämä Gossin järvi on tärkeä karjan juottopaikka.[6]

Kuntaan kuuluvat Gossin ja N’dakin kylät sekä 58 paimentolaisryhmää[1]. Asukkaat ovat etupäässä tuaregeja. Lisäksi on fulbeja ja songhaita. Vallitseva uskonto on islam.[6]

Gossin kautta kulkee Moptin ja Gaon välinen maantie maantie RN16[7]. Seudun pääelinkeino on paimentolaisuuteen perustuva karjanhoito. Kotieläimiä ovat lampaat, vuohet, naudat, aasit ja kamelit. Lisäksi viljellään hirssiä ja riisiä sekä harjoitetaan käsityöammatteja ja kaupankäyntiä.[2] Gossissa pidetään tärkeät karjamarkkinat[6].

Palveluihin kuuluvat koulut ja terveyskeskus[2]. Vesihuolto käsittää kaivoja, porakaivoja ja vesiposteja. Suuri osa väestöstä joutuu käyttämään juomakelvotonta vettä[6].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]