Gorée

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gorée
Senegal Gorée island harbor.jpg

Goréen satama, 2004

Sijainti
Merialue
Pinta-ala
0,18 km²
Väestö
Asukasluku
1 056

Gorée on Senegalin pääkaupungin Dakarin edustalla sijaitseva saari. Gorée sijaitsee noin kilometrin päässä Dakarin satamasta ja muodostaa yhden Dakarin kaupunginosista.

Gorée on tunnettu orjakaupan muistokeskus. Saaren kautta ja ennen kaikkea sen lähistöltä rannikolta kuljetettiin huomattavia määriä orjia Amerikkaan. Saari on nykyään UNESCOn maailmanperintökohde, ja se on museoineen yksi Dakarin turistinähtävyyksistä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Goréen saarta asuttivat alun perin lebut, jotka joutuivat muuttamaan muualle eurooppalaisten tieltä 1400-luvulla. Tuolloin paikalle saapuivat portugalilaiset, jotka kutsuivat saarta nimellä Palma. He perustivat saarelle linnakkeen ja kävivät sen kautta kauppaa. Saaren kautta kulkeneista kauppatavaroista tärkeimmät olivat orjat ja kulta, joiden lisäksi kappaa käytiin kumista, vahasta, nahoista ja strutsin sulista. Vuonna 1588 Alankomaat otti saaren haltuunsa ja antoivat sille nimen Goede Reede, josta nykyinen nimi Gorée on johdettu. Sittemmin 1500-luvun lopulta lähtien Portugali, Alankomaat, Ranska ja Englanti taistelivat keskenään saaren omistuksesta. 1600-luvun aikana saaresta kehkeytyi Amerikkaan suuntautuvan orjakaupan keskus. Sen merkitys kuitenkin väheni huomattavasti Yhdistyneiden kuningaskuntien kiellettyä orjakaupan 1800-luvun alussa. Vuodesta 1817 vuoteen 1960 saarta hallitsi Ranska, jonka jälkeen se on kuulunut itsenäiseen Senegaliin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. I. Davis, R. Hunt: Encyclopedia of African History and Culture, s. 100-101. Facts On File, 2005. ISBN 0-8160-5199-2. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.