Good (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Good
Ohjaaja Vicente Amorim
Käsikirjoittaja John Wrathall
Säveltäjä Simon Lacey
Kuvaaja Andrew Dunn
Leikkaaja John Wilson
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa
Levittäjä Netflix
Ensi-ilta 2008
Kesto 96 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Good (televisioesityksessä myös nimellä Good – Natsi vasten tahtoaan) on vuonna 2008 ilmestynyt brittiläis-saksalais-unkarilainen elokuva, joka perustuu C. P. Taylorin näytelmään.[1] Vicente Amorimin ohjaaman elokuvan pääosia näyttelevät Viggo Mortensen, Jason Isaacs ja Jodie Whittaker.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1930- ja 1940-luvuille sijoittuva elokuva kertoo John Halderista (Viggo Mortensen), saksalaisesta kirjallisuuden professorista, joka on aluksi haluton hyväksymään Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen ajamia aatteita. Hän kehottaa ystäväänsä ja ensimmäisen maailmansodan taistelutoveriaan, juutalaista Mauricea (Jason Isaacs), ottamaan rauhallisesti, sillä natsien valtaannousu on vain pian ohimenevä vaihe. Luennoillaan Halder kohtaa nuoren naisopiskelijan Annen (Jodie Whittaker), jonka kanssa hän ajautuu suhteeseen ja eroaa ensimmäisestä vaimostaan. Hän yrittää myös huolehtia tuberkuloosia sairastavasta äidistään ja kirjoittaa kokemuksiensa pohjalta eutanasiaan myönteisesti kantaa ottavan romaanin, joka kiinnittää natsien ja jopa itsensä Adolf Hitlerin huomion. Propagandatekstiä vastaan Halderille tarjotaan ylennystä yliopistossa ja seremoniallista paikkaa SS-joukoissa. Hän myöntyy.

Juutalaisten aseman käytyä yhä kestämättömämmäksi 1930-luvun edetessä Maurice pyytää Halderia hankkimaan hänelle junalipun Pariisiin, Ranskaan. Se ei onnistu, mutta kuultuaan Ernst vom Rathin murhasta ja kristalliyön suunnitelmista Halder yrittää uudelleen ja saa hankittua lipun – enää hän ei vain löydä Mauricea sekasorron keskeltä. Myöhemmin paljastuu, että Maurice oli etsinyt häntä hänen kotoaan, mutta Anne oli antanut tämän ilmi. Elokuvan päätteeksi Halder vierailee työtehtävissään keskitysleirillä ja saa huomata, mitä hänen tekonsa ovat saaneet aikaan.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Viggo Mortensen    John Halder  
  Jason Isaacs    Maurice Israel Glückstein  
  Jodie Whittaker    Anne  
  Steven Mackintosh    Freddie  
  Mark Strong    Philipp Bouhler  
  Gemma Jones    Halderin äiti  
  Steven Elder    Adolf Eichmann  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Moilanen, Harri-Ilmari: Professori natsien kelkassa Kansan Uutiset. 24.7.2015. Viitattu 5.7.2018.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.