Glenn Ford

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Glenn Ford vuonna 1979

Glenn Ford, oik. Gwyllyn Samuel Newton Ford, (1. toukokuuta 1916, Sainte-Christine, Quebec, Kanada30. elokuuta 2006, Beverly Hills, Kalifornia, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen näyttelijä. Ford oli kahdeksanvuotias, kun hänen perheensä muutti Yhdysvaltoihin.

Glenn Fordin maine perustuu ensisijaisesti hänen työhönsä lännenelokuvissa, kuten Peloton mies, Texasin huimapäät, Nopein ase voittaa, Armoton ase ja Villein lännessä. Hänen läpimurtotyönsä oli miespääosa filmiklassikossa Gilda, jossa Rita Hayworth esitti nimiroolin. Fordin muita maineikkaita rooleja ovat suoritukset elokuvissa Älä käännä heille selkääsi, Frank Capran elokuvassa Taskullinen ihmeitä, Elokuun teehuone sekä Fritz Langin elokuvissa Gangsterikuningas ja Ihmispeto.[1]

53-vuotisen uransa aikana Ford ehti tehdä yhteensä 85 elokuvaa, tosin toisen tiedon mukaan niitä olisi ollut yli sata. Uran parasta aikaa olivat 1950- ja 1960-luvut. Hän jatkoi työntekoa yli 70-vuotiaaksi, mutta veritulpat katkaisivat uran 1990-luvun alussa. Hän on saanut elokuvaurastaan tähden Hollywood Walk of Famelle.

Glenn Ford on ollut naimisissa neljä kertaa. Hänen puolisojaan ovat olleet Eleanor Powell, Kathryn Hays, Cynthia Hayward ja Jeanne Baus. Hänellä on yksi poika, Peter Ford (alias Tom Shea).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ford, Glenn (1916—), St. James Encyclopedia of Popular Culture. Gale 2000. Vaatii HighBeam-tilauksen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]