Gianni Amelio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gianni Amelio vuonna 1992.

Gianni Amelio (s. 20. tammikuuta 1945 San Pietro di Magisano) on italialainen elokuvaohjaaja.

Amelio syntyi Calabriassa, mutta isä muutti Argentiinaan jo pian; poika vietti lapsuutensa lähinnä äitinsä ja isoäitinsä kasvattamana. Hän muutti Roomaan vuonna 1965 ja sai kriitikkojen suosion 1970-luvulla. Venetsian elokuvajuhlilla vuonna 1982 esitetty Suoraan sydämeen oli kansainvälinen menestys.

Amelion myöhempiä elokuvia ovat Avoimet ovet (1990), Varastetut lapset (1991) ja Lamerica (1994). Hän kuului Cannesin elokuvajuhlien tuomaristoon vuonna 1995. Hän voitti vuonna 1998 teoksellaan Così ridevano (1998) Venetsian Kultaisen leijonan. Lisäksi hän on voittanut muun muassa useita Nastro d’argento -palkintoja, kolme European Film Awardia ja David di Donatellon sekä ollut ehdolla Kultaisen palmun saajaksi.

Helena Ylänen luonnehti Helsingin Sanomissa vuonna 1994 Gianni Ameliota kertojaääneltään teeskentelemättömäksi arkisten aiheiden kuvaajaksi, joka tyylinsä ja italialaisuutensa takia helposti leimataan neorealistiksi mutta on omasta mielestään vain realisti. Yläsen mielestä Amelio on demokraattinen ja antielitistinen elokuvantekijä, joka välttää tarinoissaan helppoja ratkaisuja.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ylänen, Helena: Neorealismista realismiin. Viisikymmentä vuotta Rossellinin jälkeen: Lamerica. Helsingin Sanomat, 8.9.1994. Näköislehden aukeama (tilaajille).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.