Gerundi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gerundi on verbin muoto, joka ilmaisee jatkuvaa, parhaillaan tekeillä olevaa tai keskeneräistä tekemistä.

Englannin kielessä gerundi ilmaistaan päätteellä ’-ing’, jota monessa tapauksessa vastaa suomen kielessä pääte ’-minen’. Esimerkiksi ”Constructing a building is a heavy job for a team of construction workers”.

Espanjan kielessa gerundi ilmaistaan apuverbillä ’estar’ ja päätteellä ’-ando’ tai ’-iendo’. Tässä kielessä gerundin merkitys on useimmiten ’tehdä parhaillaan’, kuten esimerkeissä ”está hablando” tai ”está comiendo”.

Ranskan kielessä gerundi ilmaistaan käyttäen partisiipin preesensin edessä prepositiota 'en'. Gerundi ilmaisee samanaikaisuutta, tapaa tai keinoa. Gerundi on taipumaton ja sillä on aina sama subjekti kuin päälauseen predikaatilla. Esimerkiksi ”En lisant Wikipedia, j'ai perdu la notion du temps” ("Lukiessani Wikipediaa menetin ajan tajun.") Suomessa sitä vastaa yleensä 2. infinitiivin inessiivi tai instruktiivi.

Pohjoissaamen kielessa gerundi ilmaistaan päätteellä -dettiin tai -ettiin. Saamessa gerundi ilmaisee, että pääverbin subjekti tekee samanaikaisesti jotakin muuta.[1] Esimerkiksi:

  • ”Báhcen rievssaha čuoiggadettiin” "Ammuin riekon hiihtäessäni"
  • ”Loddi lávllui girddedettiin” "Lintu lauloi lentäessään".

Tarvittaessa tekijä voidaan ilmaista gerundin päätteen perään sijoitettavalla possessiivisuffiksilla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Klaus Peter Nickel & Pekka Sammallahti: Nordsamisk grammatik. Dávvi Girji AS. Karasjok 2011. ISBN 978-82-7374-201-8