Gerhard Armauer Hansen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gerhard Henrik Armauer Hansen

Gerhard Henrik Armauer Hansen (29. heinäkuutalähde? 1841[1]12. helmikuutalähde? 1912[1]) oli norjalainen lääkäri ja bakteriologi. Hän tunnisti lepraa aiheuttavan Mycobacterium leprae -bakteerin vuonna 1873, aikana jolloin värjäysmenetelmät ja mikroskooppitekniikka olivat varsin kehittymättömiä.[1] Lepraa kutsutaankin toisinaan hänen mukaansa Hansenin taudiksilähde?.

Jo Visdalin veistämä Armauer Hansenin muistomerkki Bergenin yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa.

Hansenin johdolla taudin vastustaminen Norjassa onnistui niin hyvin, että monet leprasairaalat voitiin sulkea, joskaan tautia ei vielä silloin opittu parantamaan. Hansenin kokemukset todettiin muualla oikeiksi, ja hänen täyttäessään 60 vuotta Bergeniin pystytettiin hänelle muistomerkki, johon varat koottiin eri puolilta Eurooppaa.[1]

Hansen syntyi Bergenissä ja opiskeli Fredrikin kuninkaallisessa yliopistossa (nykyinen Oslon yliopisto). Hän käytti huomattavan paljon aikaa lepran tutkimukseen, ja osin bakteerin löytämisen ansiosta lepratapaukset vähenivät Norjassa 1 800 tapauksesta vuonna 1875 alle kolmannekseen eli 575 sairastumiseen vuonna 1901.lähde?

Hansen oli sairastanut kuppaa 1860-luvulta lähtien mutta kuoli vuonna 1912 sydänsairauteen Florøssä.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Hansen, Gerhard Armauer Tietosanakirja. Osa 11. Täydennysosa. Palsta 341. Tietosanakirja-osakeyhtiö 1922

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.