Georgia O’Keeffe

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Georgia O'Keeffe)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Georgia O’Keeffe. Alfred Stieglitzin kuvaama muotokuva vuodelta 1918.

Georgia Totto O’Keeffe (15. marraskuuta 18876. maaliskuuta 1986) oli yhdysvaltalainen taidemaalari. Hän syntyi Wisconsinissa ja opiskeli muun muassa Art Students League of New Yorkissa. Hänet tunnetaan suurikokoisista maalauksistaan, jotka esittävät usein luonnonmuotoja kuten kukkia ja luita, New Yorkin pilvenpiirtäjiä ja New Mexicon maisemia.[1]

New Mexico oli O’Keeffelle rakasta seutua yli puolen vuosisadan ajan, ja hän muutti sinne vakituisesti vuonna 1949. Hänen maineensa kasvoi 1940-luvulla nopeasti, ja yksityisnäyttelyitä pidettiin Art Institute of Chicagossa 1943 ja Museum of Modern Artissa 1946.

O’Keeffe oli naimisissa valokuvaaja ja impressario Alfred Stieglitzin kanssa vuodesta 1924 tämän kuolemaan 1946 asti. Stieglitz oli 24 vuotta vanhempi kuin O’Keeffe, ja hän toimi määrätietoisesti edistääkseen vaimonsa taideuraa.[1] O’Keeffelle myönnettiin Presidential Medal of Freedom ja vuonna 1985 National Medal of Arts.

O’Keeffestä tuli vuonna 1962 Yhdysvaltain taide- ja kirjallisuusakatemian jäsen. Vanhemmiten hänen näkönsä rappeutui, ja näin maalaaminen vaikeutui huomattavasti. Hän kuoli 98-vuotiaana Santa Fessä ja sai toivomuksensa mukaisesti polttohautauksen. Ikääntyneen taiteilijan henkilökohtainen avustaja Juan Hamilton levitti hänen tuhkansa tuuleen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Georgia O’Keeffe Encyclopedia Britannica. Viitattu 22.7.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.