George Lincoln Rockwell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
George Lincoln Rockwell
George Lincoln Rockwell vuonna 1951.
George Lincoln Rockwell vuonna 1951.
Commander of the American Nazi Party
1959-1967
Henkilötiedot
Syntynyt9. maaliskuuta 1918
Bloomington, Illinois, Yhdysvallat
Kuollut25. elokuuta 1967 (49 vuotta)
Arlingtonin piirikunta, Virginia, Yhdysvallat
Puoliso Judy Aultman (vih. 1943; ero. 1953)
Margrét Þóra Hallgrímsson (vih. 1953; ero. 1961)
Tiedot
Puolue American Nazi Party
Sotilaspalvelus
Palvelusmaa(t) Yhdysvallat Yhdysvallat
Puolustushaara Yhdysvaltain laivasto
Palveluvuodet 1941–1960
Sotilasarvo komentajakapteeni
Taistelut ja sodat Toinen maailmansota

George Lincoln Rockwell (9. maaliskuuta 191825. elokuuta 1967) oli American Nazi Party -puolueen perustaja ja johtaja, ja kenties merkittävin yhdysvaltalainen uusnatsijohtaja. Hänestä käytetään myös sotilasarvonsa mukaista nimitystä ”Commander”. Hänet murhattiin vuonna 1967.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rockwell syntyi Bloomingtonissa, Illinoisissa. Hänen vanhempansa, englantilais-skotlantilainen George Lovejoy Rockwell ja saksalais-ranskalaista syntyperää oleva Claire Schade Rockwell, olivat molemmat kuuluisia vaudeville-koomikkoja ja näyttelijöitä. Rockwell opiskeli Hebron Academyssa Lewinstonissa, Mainessa. Lopetettuaan opiskelut Brown Universityssä Rockwell liittyi Yhdysvaltain merivoimiin ja palveli siellä toisen maailmansodan ja Korean sodan ajan.

Rockwell oli vahva kansallissosialismin kannattaja ja holokaustin kieltäjä[1]

Rockwell salamurhattiin ampumalla vuonna 1967. Murhasta epäiltynä pidätettiin 29-vuotias John Patler, jonka ase löydettiin hylättynä muutaman korttelin päässä ampumapaikasta. Patler oli toiminut puolueen johtotehtävissä ja Rockwellin kustannustoimittajana puolueen The Stormtrooper -uutiskirjeessä. Rockwellin seuraaja Matt Koehl tiedotti lehdistölle, että Patler oli erotettu puolueesta saman vuoden huhtikuussa ”bolševikkiläisten taipumusten” vuoksi. Patler todettiin syylliseksi Rockwellin murhaan ja tuomittiin joulukuussa 1967 kahdenkymmenen vuoden vankeusrangaistukseen.[2]

Rockwellin hautajaiset pidettiin 30. elokuuta 1967, mutta Pentagon esti hautaamisen Culpeper National Cemetery -hautausmaalle, koska saattue kieltäytyi poistamasta käsinauhojaan, joissa oli tunnuksena hakaristi. Rockwellin maalliset jäännökset kuljetettiin American Nazi Partyn päämajaan Arlingtoniin, missä hänen ruumiinsa poltettiin 31. elokuuta 1967 salaisissa hautajaisissa.

Marlon Brando esitti Rockwellia minisarjassa Roots: The Next Generation.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]