Gazan piiritys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gazan piiritys
Osa Aleksanteri Suuren sotia
Päivämäärä:

heinäkuu - lokakuu 332 eaa.

Paikka:

Gaza, Levantti

Lopputulos:

Kreikkalaisten voitto

Osapuolet

Korintin liitto

Persian valtakunta

Komentajat

Aleksanteri Suuri

Batis

Aleksanteri Suuren taistelut
KhaironeiaPelionThebaGranikosHalikarnassosIssosTyrosGazaGaugamelaPersian portitKyropolisIaksartesAornosHydaspesSangalaMallosHarmatelia

Gazan piiritys käytiin vuonna 332 eaa. sen jälkeen kun Aleksanteri Suuren oli kukistanut Persian kuninkaan Dareios III:n Issoksen taistelussa ja vallattua Tyroksen kaupungin. Gaza ei suostunut antautumaan Aleksanterille, joka valtasi sen neljän kuukauden piirityksen jälkeen.

Gazaa suojasivat vahvat muurit ja se sijaitsi kukkulalla. Aleksanterin sapöörit epäilivät pystyisivätkö he millään valtaamaan kaupunkia. Aleksanteri määräsi rakennettavaksi vallin jota myöten piirityskoneet saatiin kuljetettua muurien vierelle. Kun tämä ei tepsinyt kaivoivat Aleksanterin sapöörit tunneleita, jotka saivat kaupungin muurit sortumaan. Piirityksen jälkeen kaupungin miespuolinen väestö surmattiin.

Quintus Curtius Rufus kertoo että piirityksen jälkeen Aleksanteri veti kaupungin komentajaa Batista sotavaunujensa perässä kaupungin ympäri. Aleksanterin myyttinen esi-isä Akhilleus oli Iliaan mukaan tehnyt samoin Hektorille Troijan sodassa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.