Gauloises

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuuluisa sininen pakkaus vuodelta 1960.
Kartonkipakkaus Gauloises-savukkeita.

Gauloises on ranskalainen savukemerkki. Sitä valmistaa nykyään Imperial Tobaccon omistama ranskalais-espanjalainen Altadis. Savuketta ei viime aikoina valmistettu Ranskassa.[1] Sen tuotanto lopetetaan kevään 2014 tiedotteen mukaan kokonaan.[2]

Perinteiset Gauloises-savukkeet olivat alun perin lyhyitä, leveitä ja filtterittömiä, ja ne valmistettiin syyrialaisesta erittäin tummasta tupakasta. Tupakkalajike antoi savukkeelle vahvan ja tunnistettavan tuoksun, jota tupakoimattomat luonnehtivat palavan tervan hajuiseksi. Nykyään savukemerkkiä on saatavana myös vaaleampana versiona, jota Suomessakin ainoastaan myydään.

Gauloises-brändi yhdistettiin aikoinaan taiteilijoihin ja ajattelijoihin, muun muassa Pablo Picassoon ja Jean-Paul Sartreen. Kirjallisuudessa Gauloisesia poltti muun muassa Ian Flemingin James Bond. Brändi liitettiin vahvasti romanttiseen Ranskaan, mikä lisäsi sen suosiota kirjoittajien ja taiteilijoiden keskuudessa.

Gauloises oli myös Formula 1 -tallin Prost Grand Prix pääsponsori vuosina 1996–2000.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.