Garota de Ipanema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Musiikkinäytteet
Antônio Carlos Jobimin nauhoitus albumilta The Composer of ”Desafinado”, Plays (1963).

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

Heloísa Pinheiro, Ipaneman tyttö ja ”Garota de Ipaneman” innoittaja.

Garota de Ipanema (suom. Ipaneman tyttö) on bossa nova -musiikkityylin kuuluisimpia kappaleita, jonka on säveltänyt brasilialainen Antônio Carlos Jobim vuonna 1962. Sen portugalinkieliset sanat on kirjoittanut Vinícius de Moraes. Englanninkielisen käännösversion ”The Girl from Ipanema” on sanoittanut Norman Gimbel. Kappaleen ehti levyttää ensimmäisenä Pery Ribeiro vuonna 1962, mutta maailmanmaineeseen laulu nousi Astrud Gilberton, João Gilberton ja Stan Getzin levytyksenä albumilla Getz/Gilberto (1963). Kappaleen englanninkielinen versio oli 1960-luvun puolivälissä maailmanlaajuinen suurmenestys, ja se sai vuoden levytyksen Grammy-palkinnon vuonna 1965.

Laila Kinnunen on levyttänyt vuonna 1964 laulun suomeksi nimellä ”Ipaneman tyttö”, johon sanat on kirjoittanut Kari Tuomisaari.[1] Bossa novasta innostunut Frank Sinatra levytti laulun albumille Francis Albert Sinatra & Antônio Carlos Jobim (1967) yhdessä Jobimin kanssa.

Kappaleen tarina Ipaneman tytöstä sijoittuu Rio de Janeiron kuuluisan hiekkarannan tuntumaan Brasiliaan, jonne johtavan kadun varrella sijaitsevassa Veloso-baarissa säveltäjä Jobim tapasi istuskella. Laulun päähenkilöllä on vastineensa todellisuudessa: tuolloin teini-ikäinen Ipaneman kaupunginosassa asunut Heloísa Pinheiro, joka usein käytti reittiä asioillaan.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]