Ipanema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ipaneman hiekkaranta, taustalla Kaksi veljestä -vuori.

Ipanema on kaupunginosa Rio de Janeiron kaupungissa Brasiliassa. Vuonna 1894 perustettu kaupunginosa sijaitsee Rio de Janeiron eteläosassa Atlantin valtameren rannalla. Nykyään Ipanema on yksi Rion suosituimmista ja kalleimmista kaupunginosista.

Ipaneman hiekkaranta ulottuu surffaajien suosimasta Arpoadorista Lebloniin.[1] Rantamaisema on kuuluisa kuvioidusta jalkakäytävästään ja Leblonin päässä kohoavasta Dois irmãos (Kaksi veljestä) -vuoresta.

Paikallisten keskuudessa Ipaneman hiekkaranta on jopa Copacabanaa suositumpi. Ipanema ei kärsi samanlaisesta seksimatkailusta kuin Copacabana, vaan on täynnä pieniä elegantteja kahviloita ja liikkeitä. Cariocat, eli riolaiset, suunnistavat rannalla hengenpelastustornien (Posto) mukaan. Postojen kahdeksan ja yhdeksän välinen alue on homoseksuaalien suosiossa, Posto yhdeksän taas on tunnettu laittomista marihuanan käyttäjistä.[2]

Antônio Carlos Jobimin säveltämä ja Vinícius de Moraesin sanoittama kappale "Garota de Ipanema", 'Ipaneman tyttö', teki Ipanemasta kuuluisan vuonna 1962.[3] Englanniksi käännetyn kappaleen "The Girl from Ipanema" lauloi muun muassa Frank Sinatra.[4] Kappaleelle on omistettu pieni puisto Ipaneman itäosassa.

Ipanemalle pääsee parhaiten bussilla, tai metro-bussi -yhdistelmällä. Pysäköintipaikkoja on varsinkin aurinkoisina kesäpäivinä hyvin vaikea löytää. Iltaisin Ipanemassa voi olla rauhatonta, sillä lähistöllä on kaksi favelaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arpoador, Ipanema and Leblon Rough Guide. Arkistoitu 16.8.2016. Viitattu 8.8.2016.
  2. Rio’s beach culture, posto by posto BBC. Viitattu 8.8.2016.
  3. Helô Pinheiro: the woman from Ipanema The Guardian. Viitattu 8.8.2016.
  4. The Girl From Ipanema Steyn Online. Viitattu 8.8.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]