Game Maker

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Game Maker
Kehittäjä Mark Overmars
Kehityshistoria
Vakaa versio 8.1 / Huhtikuu 2011
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Pelinteko-ohjelma
Alusta Microsoft Windows 2000, XP, Vista, 7, Macintosh
Lisenssi Ilmaisohjelma sekä omisteinen lisenssi
Aiheesta muualla
Game Maker

Game Maker on alankomaalaisen Mark Overmarsin Delphillä luoma pelinteko-ohjelma. Ohjelmalla voi raahaa ja pudota -tekniikkaa käyttäen tehdä pelejä ilman laajaa ohjelmointikokemusta ja suurta työmäärää. Game Makerilla tehtyjä pelejä saa levittää vapaasti tai maksua vastaan muokattavina GM81-tiedostoina (vanhemmissa versioissa GMK, GMR, GMD tai GM6) tai EXE-tiedostoina. Game Makerin rekisteröinti maksaa kesäkuusta 2011 lähtien 39,99 dollaria. Rekisteröidyllä versiolla on mahdollista tehdä muun muassa 3D-pelejä.

Ohjelman Drag and Drop -toiminnallisuutta voi lisätä erityisten kirjastojen (library) avulla. Näitä kirjastoja voi tehdä erillisellä ohjelmalla, joka on saatavilla Game Makerin keskustelualueelta.

Toimintaperiaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Game Makerin toimintaperiaate on melko yksinkertainen. Pelitiedosto koostuu pääasiassa muutamasta erilaisesta tietotyypistä:

Spritet

Kuvia, joita voidaan käyttää objektien kuvina, tai piirrettäessä.

Objektit

Tärkein osa pelien kannalta, liikkeet ja toiminnot määritellään tapahtumien(events) perusteella.

Huoneet

Näihin sijoitetaan objektit ja näissä tapahtuu kaikki pelin toiminta.

Äänet

Yksinkertaisesti ääniä, joita voi käyttää pelin yhteydessä.

Taustat

Voidaan sijoittaa huoneiden taustakuviksi, tai voidaan piirtää.

Partikkelit

Partikkeleilla voit tehdä erilaisia efektejä, mm. räjähdyksiä ja ilotulituksia

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelman juuret ulottuvat vuoteen 1999, jolloin Mark Overmarsin alkuperäinen idea oli tehdä 2D-Animaatio/grafiikka-ohjelma nimeltä Animo, mutta hän päätyikin pelinteko-ohjelmaan. Vuoden 1999 marraskuussa julkaistiin Game Makerin ensimmäinen versio, 1.1. Tässä varhaisversiossa kaikki leijuivat erinäisinä ikkunoina, ja tulos oli melko huonoa ilman DirectX-tukea. Joulukuussa 1999 Game Maker oli ladattu jo muutamia satoja kertoja.

Vuonna 2000 Julkaistiin versio 2.0. Kyseisen vuoden aikana ohjelma ehdittiin ladata jo 40.000 kertaa.

Game Makerin suosio kasvoi kasvamistaan vuoden 2001 ja version 3.0 myötä. Nyt ohjelmaan liitettiin DirectX-tuki, joten pelien laatu kasvoi huomattavasti. Nyt latausten määrä oli kasvanut jo 270 tuhanteen.

2002 Versioiden 4.2 ja 4.3 myötä Game Makerin oli ladannut jo n. 750.000 ihmistä.

2003 Teki tuloaan versio 5. Aluksi 5.0, jonka jälkeen parannellut versiot 5.1, 5.2 sekä 5.3, jota monet vielä käyttävät. Tämä oli suuri kulmakivi ohjelman historiassa. Suurin uutuus oli mm. Partikkelisysteemi, jonka avulla oli mahdollista luoda esimerkiksi ilotulituksen tapaisia efektejä peleihinsä. Vuoden 2003 aikana Game Maker oli ladattu jo 1.700.000 kertaa.

Vuonna 2004 julkaistiin versio 6.0, josta myöhemmin, vuonna 2005 julkaistu 6.1 versio. Vuonna 2005 Game Makerin sivut näytettiin jopa yli 25.000 kertaa päivässä.

Vuonna 2006 Mark Overmars ilmoitti, että uusi Game Maker 7.0 oli suunnitteilla. Tässä versiossa olisi korjattujen bugien lisäksi myös suurempia uusia ominaisuuksia.

Vuoden 2009 loppupuolella julkaistiin Game Makerin kahdeksas versio.

Huhtikuussa 2011 julkaistiin GameMaker 8.1. Tämä uusi versio sisälsi entisen 8.0 version, ja lisäksi muita ominaisuuksia kuten esimerkiksi huone-editorin zoomauksen.

Syyskuun 22. päivä 2011 YoYo Games julkaisi beeta-version GameMaker:HTML5'stä. Tämän version avulla voi tehdä pelejä HTML5-muotoon. Tämä versio maksaa 99 dollaria (n. 85 euroa).

Paranneltua 7.0 versiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusia toimintoja 7.0-versiossa ovat esimerkiksi pelien julkaisu internetissä ohjelman kautta ja muutama lisäosa kuten lisää erilaisia siirtymisiä toiseen pelissä olevaan huoneeseen. Lisäksi muutama funktio, sprite_add_alpha() ja sprite_replace_alpha().

.GM6-tiedostomuoto on korvattu nyt .GMK-muodolla. Game Maker 7.0:lla tehdyt pelit toimivat nyt myös Windows Vistassa, toisin kuin Game Maker 6.1:llä tehdyt.

Myös kuvien avaaminen on helpompaa, koska jpg-, tif-, bmp-, gif- sekä png-kuvia voi avata itse ohjelmalla. Pikanäppäin-yhdistelmä ctrl+a valitsee koko kuvan.

Lisäksi Game Makerin laajennettavuus on nyt tehokkaampaa ns. laajennuspakettien (Extension package) kautta. Tällä tavoin ohjelmaan voi tuoda lisää GML- tai C++ -kielisiä funktioita.

Game Maker 8[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Game Makerin kahdeksas versio julkaistiin lopulta joulukuussa 2009. Aiemmista delphi-pohjaisista versioista poiketen Game Maker 8 on kirjoitettu C++:lla.lähde? Uutta on mm. täysi tuki alfakanavan sisältäville spriteille, uusittu koodieditori ja laukaisin-tapahtumat (engl. trigger event). Ennestään tuttuja ominaisuuksia, kuten resursseja, niiden käsittelyä ja GML-ohjelmointikieltä on paranneltu ja laajennettu. Lisäksi pelien salaustasoa on nostettu ja muutamia bugeja on korjattu. Game Maker 8:lla tehtyjen pelien tiedostokoko on myös pienempi aiempiin versioihin nähdenlähde? ja ohjelman logo on kokenut täyden uudistuksen.

GameMaker 8.1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

8.1 versio julkaistiin 15. Huhtikuuta 2011. Tämä versio sisälsi entisen 8.0:n, ja lisäksi monia uusia ominaisuuksia. Lisäksi oli muutamia bugeja korjattu. Lisäksi Pro-nimike (Rekisteröity versio) muuttui Standard-nimikkeeksi. Suurimmat uudet ominaisuudet olivat huoneen zoomaaminen, huone- ja patheditorissa liikkuminen hiiren keskinäppäimellä, funktioita GMLlään; kuten draw_self() ja d3d_light_define_ambient ja kommenttien poisto koodista muutettaessa .EXEksi (Peli pyörii nopeammin).

GameMaker:HTML5 ja studio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

HTML5-versio julkaistiin 22. syyskuuta 2011. Tämän version avulla pystyy tekemään pelejä HTML5-muotoon. Tämä mullistaa GameMakerin rajat, sillä HTML5-pelejä voi pelata selaimella ja peleissä voi hyödyntää JavaScriptiä. Lisäksi monet puhelimet ja taulutietokoneet tukevat HTML5-kieltä. GM:HTML5 maksoi 99 dollaria, eli n. 85 euroa, mutta GameMaker Studion julkaisun myötä 22.5.2012 GM:HTML5'ttä ei voi enää ostaa. GameMaker Studioon on kuitenkin saatavilla HTML5-moduuli hintaan 99 dollaria.

Käyttäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Game Makerilla on myös vankka käyttäjäpohja. Ohjelman virallisella keskustelualueella on yli 100 000 rekisteröityä käyttäjää ja yli 2 235 000 viestiä, suomenkielisellä keskustelualueella yli 730 rekisteröityä käyttäjää ja yli 111 000 viestiä ja määrä kasvaa lähes päivittäin. Lisäksi muutamien sivustojen sisältö pohjautuu kokonaan Game Makeriin, esimerkiksi ohjelmalla tehtyihin peleihin tai esimerkkiohjelmiin. Hyviä esimerkkejä tällaisista sivustoista ovat Game Maker Games ja Game Maker Suomi (Arkistoitu – Internet Archive).

Game Maker Language[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokeneemmille käyttäjille ohjelmassa on olemassa sisäänrakennettu Game Maker Language (GML) -ohjelmointikieli, jolla voi tehdä monipuolisempia ja laajempia pelejä. GML:n avulla voidaan hyödyntää mm. ohjelman 3D-funktioita, jolloin myös kolmiulotteisten pelien tekeminen on mahdollista. Myös suurimmalla osalla Drag & Dropia korvaavilla funktioilla on enemmän ominaisuuksia ja käyttömahdollisuuksia.

Se on komentosarjakieli, jonka on kehittänyt Mark Overmars, jotta Game Maker -ohjelman käytettävyyttä voitaisiin laajentaa. Nykyään kieltä käytetään myös muutamien muiden projektien pohjalla, jotka ovat suurelta osin yhteensopivia alkuperäisen kielen kanssa. Kielen avulla ohjelmalla voi tehdä monimutkaisempia pelejä kuin Drag and Drop -tekniikalla.

Game Maker Language -kielellä on monia samanlaisia piirteitä monien ohjelmointikielien kanssa. Kieli sisältää ohjelmoinnin perusrakenteet, muuttujat ja aliohjelmat (funktiot). Se on saanut vaikutteita muun muassa C++- ja Pascal-ohjelmointikielistä. GML sisältää omat komentonsa myös verkkopelien tekemiseen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]