Géori Boué

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Géori Boué (Carmen) ja Bernard Muracciole (Don José) Bizet’n oopperassa Carmen.

Georgette ”Géori” Boué (16. lokakuuta 1918 Toulouse5. tammikuuta 2017 Pariisi[1]) oli ranskalainen sopraano. Hänet yhdistetään varsinkin ranskalaiseen ohjelmistoon, mutta Massenet’n, Gounod’n ja Delibesin kaltaisten säveltäjien teosten lisäksi hänen ohjelmistoonsa lukeutui myös Verdin ja Puccinin teoksia sekä Pjotr Tšaikovskin Jevgeni Onegin. Bouélla oli rooleja myös nykysäveltäjien, kuten Marcel Landowskin ja Jean-Michel Damasen oopperoissa, ja lisäksi hän lauloi operettia.

Boué opiskeli kotikaupunkinsa konservatoriossa ja teki ensiesiintymisensä Capitole de Toulousessa 1934 voitettuaan ensimmäisen palkinnon laulukilpailussa. Opéra-Comiquessa hän debytoi vuonna 1939 ja Palais Garnier’ssa 1942. Kansainvälisesti hän pääsi esiintymään muun muassa Milanon La Scalaan. Hän meni toukokuussa 1944 naimisiin baritoni Roger Bourdinin kanssa, ja paria kuullaan yhdessä Faustin ja Thaïsin levytyksillä. Boué esiintyi nimiroolissa Sacha Guitryn elokuvassa La Malibran vuonna 1943.

Sopraano vetäytyi lavalta vuonna 1970.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Martinez, Elodie: Décès de Geori Boué : l’une des plus grandes sopranos françaises nous quitte à l’âge de 98 ans Opera Online. 6.1.2017. Viitattu 6.1.2017. (ranskaksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Géori Boué
Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.