Charles Gounod

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Charles Gounod

Charles Gounod (/guˈnoː/, ransk. [ʃaʁl ɡuno]; 17. kesäkuuta 1818 Pariisi18. lokakuuta 1893 Saint-Cloud) oli ranskalainen säveltäjä. Hänen tunnettuja teoksiaan ovat oopperat Faust ja Romeo ja Julia sekä laulu Ave Maria.[1]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gounod syntyi Pariisissa, ja lapsena hän opiskeli musiikkia äitinsä johdolla. Hieman myöhemmin hän pääsi Pariisin konservatorioon opiskelemaan säveltäjä Fromental Halévyn johdolla. Vuonna 1839 Gounod sai kantaatistaan Ferdinand Prix de Romen. Myöhemmin hän muutti Italiaan, jossa hän kiinnostui Giovanni Pierluigi da Palestrinan musiikista.

Gounod sävelsi ensimmäisen oopperansa vuonna 1851, mutta ei saavuttanut suosiota ennen Faustin säveltämistä vuonna 1859. Faust perustui Johann Wolfgang von Goethen näytelmään. Myös vuonna 1867 ensiesitetty William Shakespearen näytelmään Romeo ja Julia pohjautuva ooppera Roméo et Juliette sai suosiota. Sitä esitetään yhä säännöllisesti. Vanhoilla päivillään Gounod sävelsi pääasiassa uskonnollista musiikkia, kuten laulun Ave Maria. Se perustui Johann Sebastian Bachin säveltämään preludiin, joka on ensimmäisenä hänen teoksensa Das wohltemperierte Klavierin ensimmäisessä kirjassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Charles Gounod. Åbo Tidning, 18.10.1893, nro 283, s. 2. Kansalliskirjasto. Viitattu 22.7.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.