Charles Gounod

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Charles Gounod

Charles Gounod [gunoo’] (17. kesäkuuta 181818. lokakuuta 1893) oli ranskalainen säveltäjä. Hänet tunnetaan parhaiten oopperoista Faust ja Romeo ja Julia.[1]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gounod syntyi Pariisissa, ja lapsena hän opiskeli musiikkia äitinsä johdolla. Hieman myöhemmin hän pääsi Pariisin konservatorioon opiskelemaan säveltäjä Fromental Halévyn johdolla. Vuonna 1839 Gounod voitti Prix de Romen kantaatillaan Ferdinand. Myöhemmin hän muutti Italiaan, jossa hän alkoi kiinnostua Giovanni Pierluigi da Palestrinan musiikista.

Gounod sävelsi ensimmäisen oopperansa vuonna 1851, mutta ei saavuttanut suosiota ennen Faustin säveltämistä vuonna 1859. Faust perustui Johann Wolfgang von Goethen näytelmään. Myös vuonna 1867 ensiesitetty William Shakespearen Romeo ja Julia -näytelmään pohjautuva ooppera Roméo et Juliette sai suosiota. Sitä esitetään yhä säännöllisesti. Vanhoilla päivillään Gounod sävelsi pääasiassa uskonnollista musiikkia, kuten laulun Ave Maria. Se perustui Johann Sebastian Bachin säveltämään preludiin, joka löytyy ensimmäisenä hänen teoksensa Das wohltemperierte Klavierin ensimmäisestä kirjasta.

Gounod kuoli vuonna 1893 Saint-Cloudissa, Ranskassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Charles Gounod. Åbo Tidning, 18.10.1893, nro 283, s. 2. Kansalliskirjasto Viitattu 22.07.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.