Opéra-Comique

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo pariisilaisesta oopperatalosta. Oopperatyylistä kertoo artikkeli Opéra comique ja lontoolaisesta 1800-luvun oopperatalosta artikkeli Opera Comique.
Opéra-Comiquen nykyinen rakennus, Salle Favart.
Jules Massenet’n vuonna 1897 kantaesityksensä saanutta Saphoa mainostava juliste.

Théâtre national de l’Opéra-Comique, tai pelkkä Opéra-Comique, on oopperatalo Pariisin 2. arrondissementissa, Boieldieun aukiolla.

Se perustettiin tukemaan ranskalaista oopperaa vuonna 1714,[1] vastavoimaksi maanosaa hallinneelle italialaiselle oopperalle. Opéra-Comiquen tuottamat oopperat olivat Académie Royale de Musiquen tuotantoja vähemmän tiukasti määriteltyjä. Ranskalainen opéra comique terminä kattoi (ainakin 1800-luvulla) laajemman kentän kuin vain koomisen oopperan.

Opéra-Comiquen historiassa merkittäviä säveltäjiä ovat olleet Daniel-François-Esprit Auber, Fromental Halévy, Hector Berlioz ja Georges Bizet. Maininnan arvoinen on myös omintakeinen harpunsoittaja Nicolas Bochsa, joka sävelsi talolle seitsemän oopperaa. Bizet’n Carmen, joka nykyään on maailman tunnetuimpia oopperoita, sai kantaesityksensä Opéra-Comiquessa.

6. joulukuuta 1846 Berliozin Faustin tuomio sai kantaesityksensä Opéra-Comiquessa. Ensiesitys oli katastrofi ja velkaantunut säveltäjä joutui lainaamaan rahaa. Myös Claude Debussyn ainoa ooppera Pelléas ja Mélisande sai kantaesityksensä talossa, 30. huhtikuuta 1902.

Salle Favart[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Salle Favart, kuten rakennusta nykyään nimitetään, rakennettiin vasta 1898, oopperatalo itsessään on Pariisin vanhin. Kaksi aikaisempaa rakennusta paloivat maan tasalle 1838 ja 1887 – tyypillistä 1800-luvun teattereille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Opéra Comique Paris tourist office. Viitattu 21-07-2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]