Fruit of the Loom

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fruit of the Loom, Inc
Fruit logo.png
Yritysmuoto tytäryhtiö
Perustaja Robert Knight
Toiminta-alue maailmanlaajuinen
Toimiala tekstiiliteollisuus, vähittäiskauppa
Tuotteet trikoovaatteet
Omistaja Berkshire Hathaway
Kotisivu fruit.com

Fruit of the Loom on yhdysvaltalainen vaatevalmistaja, joka on erikoistunut alusvaatteisiin ja muihin trikootuotteisiin. Yhtiön omistaa nykyisin suursijoittaja Warren Buffettin holdingyhtiö Berkshire Hathaway.

Fruit of the Loom kuuluu maailman suurimpiin alusvaatteiden valmistajiin. Sen muita tuotteita ovat painettavat t-paidat ja fleece-vaatteet, lastenvaatteet ja naisten farkut. Yritys työllistää noin 32 000 ihmistä ympäri maailmaa. Sen strategiaa leimaa vertikaalinen integraatio, mikä tarkoittaa että sen toiminnot ulottuvat valmistuksesta tukkuportaaseen ja vähittäiskauppaan.

Fruit of the Loomin ohella yrityksen muita tuotemerkkejä ovat B.V.D. (Bradley, Voorhees, and Day), Funpals, Fungals, Screen Stars ja Underoos.

Fruit of the Loomin pääkonttori toimii Russell Brands -urheiluvaateyhtiön samoissa tiloissa. Russellin tuotemerkkeihin kuuluvat muun muassa Brooks Running ja Spalding.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fruit of the Loomin historia juontaa 1850-luvun Rhode Islandin osavaltioon Yhdysvaltain itärannikolla, jossa Robert Knight johti omistamaansa tekstiilitehdasta. Hän oli keksinyt tuotteilleen nimeksi ”Fruit of the Loom”, kangaspuiden hedelmät, joka on muunnelma raamatun psalmissa käytetystä lasta tarkoittavasta kielikuvasta ”fruit of the womb”, kohdun hedelmä.[1] Knightin ystävällä Rufus Skeelillä oli liike, joka myi Knightin tehtaiden tuotteita. Skeelin tytär oli alkanut maalata omenia kankaiden koristeiksi, ja Knight oivalsi hedelmien sopivan mainiosti hänen tavaramerkkinsä symboleiksi. Ensimmäinen tavaramerkkilaki astui Yhdysvalloissa voimaan 1871, ja Knight sai Fruit of the Loom -merkilleen järjestysnumeron 418.

Yhtiön omisti aiemmin Northwest Industries, Inc., josta vuonna 1985 tuli Farley Industries, Inc.[2] Farleyn aikana Fruit of the Loomin liikevaihto viisinkertaistui noin 500 miljoonasta Yhdysvaltain dollarista 2,5 miljardiin 15 vuodessa. Kasvu kuitenkin rahoitettiin velkarahoituksella, mikä johti yhtiön vararikkoon 1999 sen tehtyä yli puolen miljardin dollarin nettotappiot. Yhtiön osakekurssi romahti 44 dollarista yhteen dollariin. Yhtiön osti miljardööri Warren Buffettin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway vuonna 2002 hintaan 835 miljoonaa dollaria.[3] Vuonna 2006 Buffett osti myös Russell-urheiluvaateyhtiön ja seuraavana vuonna VF Corporationin alusvaatemerkin Vanity Fair Intimates, joka yhtiöitettiin nimellä Vanity Fair Brands.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Psalmi 127:3.
  2. Northwest Industries Inc. The Electronic Encyclopedia of Chicago, 2005 Chicago Historical Society.
  3. Buffett, Warren: Chairman's letter, Berkshire Hathaway 28.2.2002.
  4. VF Corp. sells intimate apparel unit to Fruit of the Loom, MarketWatch 23.1.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Fruit of the Loom