Kangaspuut

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Perinteisen malliset pyöräskangaspuut

Kangaspuut on kankaiden kudonnassa käytettävä laite. Yksinkertaisimmillaan, jollaisena laite tunnettiin jo kivikaudella, siinä on kaksi vaakasuoraa keppiä, joiden varaan luodaan loimi. Nykyisen muotonsa kangaspuut ovat saaneet lähes 700 vuotta sitten. Suomessa käytetään eniten vipukangaspuita, joista myös teolliset kutomakoneet on kehitetty.

Vipukangaspuut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vipukangaspuut arvellaan kehittyneen Saksassa. Vipukangaspuut tulivat Suomeen Fredrika Wetterhoffin mukana, kun hän osti niitä 1880-luvun alussa Saksasta Työkouluunsa. Vipukangaspuut levisivät ympäri Suomen opettajankoulutuslaitokselta valmistuneiden opettajien mukana. Valmistuneet opettajat olivat tutustuneet opiskelunsa aikana vipukangaspuihin Wetterhoffin Työkoulussa. Suomi on kudonnan näkökulmasta harvinainen maa: Suomessa käytetään nykyisin melkein pelkästään vipukangaspuita.[1]

Vipukangaspuiden koneisto muodostuu vipusista, niisivarsista, ylä- ja alavälittäjistä sekä polkusista. Koneiston osia yhdistää kaksi nyöritystä. Ylänyöritys on muuttumaton; nyörit sidotaan aina vipusista yläniisivarsiin ja alavälittäjiin sekä alaniisivarsista ylävälittäjiin. Alanyöritys on muuttuva, eli vaihtelee kankaan sidoksen mukaan. Kun sidosohjeessa on merkitty ruutu, sidotaan polkunen alavälittäjään. Kun sidosohjeessa on merkitsemätön ruutu, sidotaan polkunen ylävälittäjään. Kudottaessa loimilangat saadaan eri tasoille polkusia polkemalla. Eri tasoilla olevien loimilankojen välistä tilaa, johon kude syötetään, kutsutaan viriöksi.

Tietokoneohjatuissa kangaspuissa polkusten sidonnan korvaa ohjainlaitteeseen kytketty pedaali, jota polkemalla niisivarret nousevat ja laskevat, ja loimilankojen muodostama viriö avautuu.

Pyöräskangaspuut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warsztat.svg

1. Runko
2. Istuin
3. Loimitukki
4. Loimilangat
5. Takatukki
6. Ristimykset
7. Niisivarsi
8. Niidet ja niidensilmät
9. Sukkula eli syöstävä, jossa kudelankapuola
10. Viriö eli vire
11. Valmis kangas
12. Rintapuu
13. Kaidepuu eli luha, jossa kaide eli pirta
14. Kaidepuun säätö
15. ?
16. Polkuset eli polkimet
17. Kangastukki

Viriö tarkoittaa niisien sukkulalle kulloinkin avamaa kulkuaukkoa loimilankojen välistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Heinänen, S. 2001. Aikamatka käsityöhön –Suomen käsityön museon johdantonäyttelyn tekstit. Suomen Käsityömuseon julkaisuja 18
  • Silpala, E. 2002. Sidoksia kankaisiin –Vipupuilla, vetopuilla ja poimien. Opetushallitus

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Silpala 2002, 24.