Fleece

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fleece-peittoja.

Fleece eli fliisi on polyesteristä valmistettu voimakkaasti nukattu tekokuitu, jota käytetään ulkoilu- ja vapaa-ajanvaatteissa.[1] Fleece tuli markkinoille 1960-luvulla, kun Helly Hansen ja Norwegian Fiber Pile Inc kehittivät ensimmäisen fleecen.[2] Fleeceasusteet ovat pehmeitä, kevyitä, hyvin lämpimiä ja ne kuivuvat villavaatteita nopeammin.

Fleecekankaat ovat ympäristölle haitallisia. Aina, kun fleecekangasta pestään, siitä irtoaa pieniä, 0,002–0,2 millimetrin kokoisia muovihiukkasia. Nämä mikromuovit ovat tutkimusten mukaan suuri uhka vesistöille ja niiden eliöstölle.[3][4]

Fleecekankaat ovat todella tulenarkoja ja eivät tästä syystä sovellu esimerkiksi nuotion ääressä käytettäviksi. Fleece ei varsinaisesti syty, mutta se sulaa.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MOT Kielitoimiston sanakirja 2.0. Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy.
  2. Heritage – Helly Hansen Helly Hansen. Viitattu 9.4.2017. (englanniksi)
  3. Ahola, Suvi: (Ympäristökeskuksen) Tutkija (Jan-Erik Bruun): Fleecevaatteet lisäävät Itämeren muovikuormitusta hs.fi. 30.3.2013. Sanoma Oy. Viitattu 9.4.2017.
  4. Pesetkö kasvosi muovirakeilla? Yle Uutiset. 18.9.2014. Yleisradio Oy. Viitattu 18.9.2015.
Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.