Fredrik Wilhelm Radloff

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fredrik Wilhelm Radloff (18. syyskuuta 1765 Mouhijärvi18. huhtikuuta 1838 Ruotsi) oli suomalainen lääkäri, biologi ja talousmies.

Fredrik Radloffin isä oli paroni Sven Cederströmin kokkimestari Gottfried Ernest Radlof ja äiti Helena Saulin. Perhe muutti Ruotsiin, ja Fredrik kävi Tukholman saksalaista koulua. 1782 hän meni opiskelemaan lääketiedettä Uppsalan yliopiston, missä hän sai lääketieteen tohtorin oppiarvon kuusi vuotta myöhemmin. Valmistuttuaan Radloff toimi Norrtäljessä, kunnes hänet 1789 nimitettiin Ahvenanmaan piirilääkäriksi, jota virkaa hän hoiti kymmenen vuotta. 1799 hänet nimitettiin Roslagenin lääninlääkäriksi, ja 1805 hän muutti Turkuun.

Turussa Radloff toimi Suomen Talousseuran sihteerinä. Hänet komennettiin Saksaan tutustumaan metsänhoitoon ja puiden istuttamiseen. Hän palasi Turkuun 1806, jossa hänet nimitettiin Turun Akatemian kasvitieteen demonstraattoriksi ja lääketieteen apulaiseksi. Venäjän keisari Aleksanteri I:n vieraillessa Turussa 1809 Radloff lahjoitti hänelle teoksensa Muthmassungen über den Ursprung dess Finnischen Volk. Keisari nimitti hänet Suomen hallituskonseljin kansliatoimikunnan sihteeriksi. Radloff kuitenkin sairastui ja oli pakotettu eroamaan tehtävästä syyskuussa 1811. Hän luopui myös Talousseuran sihteerin toimesta parin vuoden päästä. 1813 hän muutti Ruotsiin.

Vuonna 1795 Radloff julkaisi omakustanteena kirjoituksensa Ahvenanmaan luonnosta ja asukkaista Beskrifning öfwer Åland. Radloff toimitti Åbo Tidningiä 1808–1813. Radloff haudattiin Norrtäljen hautausmaalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lehikoinen, Esa; Lemmetyinen, Risto; Vuorisalo, Timo & Kivistö, Sari 2009: Suomen lintutieteen synty – Turun Akatemian aika. Faros, Turku. Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä. ISBN 978-952-5710-04-5