François Quesnay

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
François Quesnay

François Quesnay (4. kesäkuuta 1694 - 16. joulukuuta 1774) oli ranskalainen taloustieteilijä, lääkäri ja fysiokraatti.

Quesnay syntyi Mereyssä, nykyisessä Euren departementissa 90 km Pariisista. 16-vuotiaana hän lähti kirurgin oppiin ja opiskeli lääkäriksi. Hän työskenteli kuningas Ludvig XV:n lääkärinä Versaillesin hovissa.

Vuonna 1758 hän julkaisi taloudellisen mallin, tilastotaulukon Tableau économique ("kansantalouden taulukot"), mistä muodostui talouden fysiokratismin perusta ja idea. Kyseessä oli ehkä ensimmäinen kerta jolloin yritettiin tieteellisesti analysoida kansantalouden toimintaa millä oli suuri vaikutus myöhempään taloustieteellisen ajattelun kehitykseen. Quesnay yritti teoksessaan todistaa talouden mallin avulla, että kauppa ja teollisuus eivät olleet vaurauden lähteitä vaan maatalouden ylijäämä. Maataloustyöntekijöiden verotusta oli vähennettävä tuottamattomien luokkien kuten maanomistajien kustannuksella ja vähennettävä tulovirtojen kiertoa ehkäisevää talouden säätelyä.

Tavattuaan Quesnayn Adam Smith haltioitui tämän ajatuksista ja alkoi yhdistää fysiokraattista ajattelua omaansa, jotka hän julkitoi kuuluisassa teoksessaan Kansojen varallisuus 1776.

Tämä tieteenharjoittajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.