Forum Transitorium

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Forumin perustuksia

Forum Transitorium eli Forum Nervae oli forum, joka yhdisti Forum Romanumin ja Suburan antiikin Roomassa. Keisari Domitianus antoi rakentaa forumin, ja Nerva vihki sen käyttöön vuonna 97 Domitianuksen kuoleman jälkeen. Aikaisemmin paikalla sijaitsi Argiletum-katu, jolla oli sijainnut yksityistaloja. Forumin pituus oli noin 120 metriä ja leveys noin 40 metriä. Forumilla sijaitsi Minervan temppeli, joka vihittiin käyttöön samaan aikaan kuin itse forum. Se oli neljästä keisarifoorumista kooltaan pienin.

Forum Transitoriumin pylväikön säilynyt osa (Colonnacce)

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Forum Transitoriumin alue oli toiminut pitkään markkinakatuna, jossa oli myyty muun muassa kirjoja. Keisari Domitianus antoi määräyksen uuden forumin rakentamisesta ja se vihittiin käyttöön keisari Nervan aikana, jonka vuoksi sitä kutsuttiin myös Nervan forumiksi. Uuden forumin oli suunnitelman mukaan toimia edelleen markkinakatuna, mutta myös tyylikkäänä kulkuväylänä muille forumeille.

Forumin arkkitehtina pidetään Rabiriusta, joka suunnitteli myös Domitianuksen Domus Augustan. Tähän viittaavat tietyt forumin koriste-elementit ja pylväikkö. Forumin länsipäähän rakennettiin kuusipylväinen Minervan temppeli ja luultavasti sen toisessa päässä oli Januksen temppeli.

Forumin valmistumisen jälkeisistä ajoista ei tiedetä kovinkaan paljon. Keisari Alexander Severus (hallitsijana vuodet 222-235) sijoitutti sinne jumalaksi korotettujen keisareiden patsaita. Länsi-Rooman valtakunnan romahdettua ja kaupungin asukasluvun merkittävän pienenemisen jälkeen rakennuksille ei löytynyt käyttöä. Keisariforumien alue muuttui puutuvan tulvasuojelun takia muuttua kosteikoksi. 800-luvulla alueelle rakennettiin taloja, joihin rakennusaineet otettiin antiikin ajan rakennuksista.

Arkistoista on löydetty asiakirjoja, joissa käsitellään oikeuksia ottaa kiviä forumilta uusien rakennusten tarpeisiin. Niitä on päivätty vuosille 1425, 1504, 1522 ja 1527. Vuonna 1520 käytiin oikeusjuttua, jossa haluttiin säilyttää osa forumista, mutta juttu hävittiin.

Minervan temppeli oli säilynyt kaikesta huolimatta lähes ehjänä. Sen purkaminen aloitettiin vuonna 1592. Sen arkkitraavi katkaistiin ja käytettiin Pietarin kirkon uuden alttarin rakentamiseen. Jäljelle jääneet materiaalit käytti paavi Paavali V vuonna 1606 Acqua Paolan rakentamiseen.

Forum Transitoriumin aluetta tutkittiin ensimmäisen kerran vuonna 1883. Arkeologisia kaivauksia tehtiin vuosina 1913, 1926-1928 ja 1932-1941. Kaivauksissa löydettiin pylväikköjen paikat ja selvitettiin Minervan temppelin mittasuhteet. Osa kaivauksissa paljastuneista forumin jäänteistä tuhoutui, kun diktaattori Benito Mussolini rakennutti alueelle kadun, Via del Fori Imperialen. Uusia kaivauksia on tehty 1990-luvulla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Forum Transitorium.
Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.