Focșani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Focşani
Focşanin teatteri.
Focşanin teatteri.
vaakuna
vaakuna

Focşani

Koordinaatit: 45°42′0″N, 27°10′37″E

Valtio Romania Romania
Romanian piirikunnat Vrancea
Piirikunta
Hallinto
 – Kaupunginjohtaja Decebal Bacinschi
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 48.1 km²
Väkiluku (2011[1]) 73 868
 – Väestötiheys 1 535 as./km²
Aikavyöhyke UTC+1
 – Kesäaika UTC+2

Focşani ([fokˈʃanʲ]; saks. Fokschan; unk. Foksány) on Vrancean piirikunnan pääkaupunki Moldovassa Romaniassa. Kaupungin väkiluku oli 73 868 vuonna 2011.[1]

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2011 väestölaskennan mukaan Focșanissa asui 73 868 asukasta ja sen väestötiheys oli 1 535/km².[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Focşani sijaitsee alueella, jolla on paljon lohkoliikuntoja, mikä lisää maanjäristyksien vaaraa. Alue on tunnettu viinistä. Luonnonvaroina alueella on rautaa, hiiltä, kuparia ja maaöljyä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska kaupunki sijaitsi Moldovan ja Valakian rajalla, se oli Venäjän keisarikunnan ja Balkanin välisellä tärkeällä kauppareitillä. Kaupungin lähettyvillä pidettiin vuonna 1772 Venäjän keisarikunnan ja Osmanien valtakunnan konferenssi. Vuonna 1789 osmaanit kärsivät tappion Focşanin taistelussa Habsburgin monarkiaa ja Aleksandr Suvorovin johtamaa Venäjän keisarikuntaa vastaan.

Krimin sodan jälkeen Focşani oli tärkeä Moldavian ja Valakian välillä sijaitseva hallinnollinen keskus. Alexandru Ioan Cuzasta tuli ensimmäinen uuden ajan hallitsija, kun hänet valittiin samanaikaisesti sekä Moldavian että Valakian ruhtinaaksi. Kaupunki vaikutti merkittävästi Romanian kuningaskunnan syntyyn, ja sen muistoksi keskustorille on pystytetty obeliski.

Ensimmäisessä maailmansodassa kaupungin halkaisi linnoitusalue, joka tunnetaan nimellä Siretin linja. Joulukuussa 1917 kaupungissa allekirjoitettiin Romanian kuningaskunnan ja keskusvaltojen välinen aselepo.

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Romanian tilastokeskus INSSE: 2011 väestönlaskenta (html) vranceamedia.ro. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 25.9.2012. (romaniaksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.