Fiproniili

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fiproniili
(±)-Fipronil enantiomers structural formulae.png
Tunnisteet
CAS-numero 120068-37-3
IUPAC-nimi 5-amino-3-syano-1-(2,6-dikloori-4-trifluori-metyylifenyyli)-4-trifluorimetyylisulfinyylipyratsoli
SMILES C1=C(C=C(C(=C1Cl)N2C(=C(C(=N2)C#N)S(=O)C(F)(F)F)N)Cl)C(F)(F)F
Ominaisuudet
Kemiallinen kaava C12H4Cl2F6N4OS
Moolimassa 437,15 g/mol
Tiheys 1,477 g/cm³
Sulamispiste 200,5 °C

Fiproniili on fenyylipyratsolien ryhmään kuuluva laajavaikutteinen hyönteismyrkky. Se vaikuttaa hyönteisten keskushermostoon. Fiproniili löydettiin ja kehitettiin Ranskassa Rhône-Poulenc'in laboratorioissa vuosina 1985–87. Markkinoille se tuli 1993. Sen kemiallinen kaava on C12H4Cl2F6N4OS, moolimassa 437,15 g/mol ja CAS-numero 120068-37-3. Aineesta käytetään myös nimeä 5-amino-3-syano-1-(2,6-dikloori-4-trifluori-metyylifenyyli)-4-trifluorimetyylisulfinyylipyratsoli. Fiproniili on olomuodoltaan valkoista jauhetta, jonka sulamispiste on 201 °C ja liukoisuus veteen huono.

Myrkyllisyys

Akuutti oraalinen LD50 (rotta) 97 mg/kg
Akuutti kosketus LD50 (rotta) >2000 mg/kg

Vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fiproniili kiinnittyy GABA-reseptoriin sitoutumalla kloridikanaviin ja siten tukkimalla kloridi-ionien pre- ja postsynaptisen kulkeutumisen kalvojen läpi. Tällöin hermoimpulssi siirtyy synapsissa jatkuvasti ja liian voimakkaana ja hyönteinen kuolee hermoston yliärsytykseen. Fiproniili on hitaasti vaikuttava myrkky. Hyönteinen ehtii viemään myrkkysyötin pesään ennen kuin aine vaikuttaa. Torakoiden ulosteet ja raadot sisältävät vielä riittävän määrän myrkkyä lajitovereidenkin surmaamiseksi. Myrkkysyötin jakaminen muiden muurahaisten kesken auttaa levittämään myrkkyä tehokkaasti koko pesään. Dominoefektin tavoin etenevä myrkky voi tappaa 95% muurahaisista ja torakoista kolmessa päivässä.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sitä käytetään hyönteisten, kuten muurahaisten, torakoiden, punkkien, kirppujen ja täiden torjuntaan. Suomessa sitä on saatavilla koirien ja kissojen iholoisten torjuntaan. Sitä levitetään lemmikin iholle, jossa se vaikuttaa useita viikkoja myös ennalta ehkäisevästi.[1]

Vaikutus ympäristöön[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hazard T.svg
Hazard N.svg
  • Myrkyllinen
  • Ympäristölle vaarallinen.
  • Myrkyllistä hengitettynä, joutuessaan iholle ja nieltynä.
  • Myrkyllistä: pitkäaikainen altistus voi aiheuttaa vakavaa haittaa terveydelle nieltynä.
  • Erittäin myrkyllistä vesieliöille, voi aiheuttaa pitkäaikaisia haittavaikutuksia vesiympäristössä.[2]

2017 EU:n saastuneet munat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fiproniililla on myös haitallinen vaikutus ihmiseen, varsinkin pieniin lapsiin. Elokuussa 2017 uutisoitiin laajasta skandaalista, kun keskieurooppalaisiin kananmuniin oli joutunut fiproniilia[3] Ainetta on jo löytynyt munissa 17 maassa[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]