Fidžinintialaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fiji ke Hindustani
Fiji Indians
Fidžinintialaiset
Sri Siva Subramaniya -temppeli Nadisa
Sri Siva Subramaniya -temppeli Nadisa
Väkiluku 460 000
Asuinalueet  Fidži 313 798[1]
 Yhdysvallat 30 890[2]
 Australia 48 141[3]
 Kanada 24 441[4]
 Uusi-Seelanti 37 746[5]
 Britannia
Kielet fidžinhindi, pandžabi, gudžarati
Uskonnot hindulaisuus (76,7%)
islam (15,9%)
sikhiläisyys(0,9%),
kristinusko (6,1%)[6]

Fidžinintialaiset ovat Fidžin intialaisperäisiä asukkaita. Heitä oli 311 591 vuonna 2007 eli 37,6 % väestöstä. He ovat brittien saarille tuomien työläisten jälkeläisiä, joita tuotiin työskentelemään sokeriplantaaseilla vuosina 1879–1916. Fidžinintialaiset ovat huonommassa asemassa kuin alkuperäisasukkaat. Huonommat olot ovat johtaneet maastamuuttoon Yhdysvaltoihin ja Australiaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brittiläiset vallanpitäjät eivät halunneet häiritä fidžiläisten perinteistä elämäntapaa, mutta he tarvitsivat työvoimaa saaren sokeriplantaaseille. Britit alkoivat värvätä ihmisiä Intiasta uskotellen, että Fidži sijaitsi aivan lähellä, vaikka todellisuudessa sinne oli 1 000 kilometrin matka. Ihmisiä myös kaapattiin ja tuotiin väkisin saarelle.

Kun työläiset olivat olleet maassa viisi vuotta, he saivat päättää halusivatko he takaisin Intiaan vai jäädä saarelle, suurin osa päätti jäädä. Monet vuokrasivat maata alkuperäisasukkailta (maata ei saanut myydä alkuperäisasukkailta maahanmuuttajille) ja alkoivat viljellä omia sokeriviljelmiään, toiset muuttivat kaupunkeihin. Fidžillä hävisi intialaisten perinteinen kastijärjestelmä, tämä johtui siitä, että naiset olivat lähinnä alemmasta kastista ja ylempien kastien naisia ei juuri ollut. Kun ylemmän kastin miehet menivät naimisiin alempien kastien naisten kanssa kastierot unohtuivat vähitellen.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa fidžinintialaisista asuu niin sanotulla sokerivyöhykkeellä ja suurimmissa kaupungeissa. Suurin osa heistä puhuu fidžinhindiä, mutta pienempienkin intialaisten kielten puhujia löytyy. 76,7 % heistä on hinduja, 15,9 % on muslimeja ja 0,9 % on sikhejä, loput ovat kristittyjä tai ateisteja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]