Ferdinand von Wrangel

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ferdinand von Wrangel

Ferdinand von Wrangel (ven. Фердина́нд Петро́вич Вра́нгель, Ferdinand Petrovitš Vrangel; saks. Ferdinand Friedrich Georg Ludwig von Wrangell; 9. tammikuuta 1797 (J: 29. joulukuuta 1796) Pihkova6. kesäkuuta (J: 25. toukokuuta) 1870 Tartto) oli venäläinen, baltiansaksalaista aatelissukua ollut paroni, amiraali ja tutkimusmatkailija.

Tutkimusmatkailija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wrangel valmistui Pietarin merikadettikoulusta 1815 ja palveli aluksi Tallinnassa Itämeren laivastossa. Vuosina 1817–1819 hän osallistui Vasili Golovninin johtamaan maailmanympäripurjehdukseen Kamtšatka-aluksella ja tutki Beringinmeren hydrografiaa.

Vuosina 1820–1824 Wrangel johti itäisen Siperian pohjoisrannikkoa tutkinutta niin kutsuttua Kolyma-retkikuntaa, joka kartoitti Itä Siperian- ja Tšuktšimeren rannikkoa Indigirkajoelta Koljutšininlahdelle. Wrangel ryhtyi etsimään tuntematonta pohjoista maa-aluetta havaittuaan lintujen lentävän rannikolta suoraan pohjoiseen ja kuultuaan tšuktšeilta siellä olevasta maasta. Talvella 1822 hän eteni koirarekikyydissä 72. leveyspiirille, muttei löytänyt maata. Talvella 1823 hän teki jääretken Koljutšininlahdelle, jälleen uutta maata löytämättä. Marraskuussa 1823 hän jätti tukikohtansa ja palasi Pietariin elokuussa 1824. Yhtä kaikki retkikunta keräsi merkittäviä alueen glasiologiaan, geomagnetismiin, klimatologiaan, luonnonvaroihin ja alkuperäisväestöön liittyviä aineistoja. Wrangelin tutkimusretkiä koskevat päiväkirjat on julkaistu saksaksi ja englanniksi.

Vuosina 1825–1827 Wrangel johti toista toista maailmanympäripurjehdusta Krotki-prikillä.

Venäjän Amerikan kuvernööri, hallintomies ja meriministeri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän jälkeen hän palveli viisivuotiskauden 1830–1835 Venäjän Amerikan (nyk. Alaskan) kuvernöörinä eli venäläis-amerikkalaisen kauppakomppanian asiainhoitajana Novoarkangelskissa (nyk. Sitka) ja kokosi tuona aikana arvokasta maantieteellisiä ja kansatieteellisiä havaintoja. Myöhemmin Wrangel toimi Pietarissa kauppakomppanian johtokunnan jäsenenä 1840–1849 ja meriministeriön osastopäällikkönä, josta tehtävästä hän vetäytyi 1849 vara-amiraalin arvoisena.

Krimin sodan syttyessä 1853 Wrangel palasi kuitenkin palvelukseen ja toimi meriministerinä 1855–1858.

Myöhäisvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wrangel nimitettiin Pietarin tiedeakatemian kunniajäseneksi 1855 ja hän oli yksi Venäjän maantieteellisen seuran perustajajäsenistä. Wrangel tunnettiin aikanaan Alaskan myynnin aktiivisena vastustajana; Venäjä kuitenkin myi kauppakomppanian ja Alaskan Yhdysvalloille vuonna 1867.

Viimeiset vuotensa Wrangel vietti Virumaalla Roelan kartanossa, jonka hän oli hankkinut vuonna 1840.

Huomionosoituksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wrangelin etsimä pohjoinen maa-alue nähtiin vuonna 1849 Kellett-alukselta ja sen kartoittivat lopulta Hooper ja Berry 1881. Se nimitettiin ensin Wrangelin maaksi ja myöhemmin Wrangelinsaareksi.

Wrangelin mukaan on nimetty myös