Farnabazos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Farnabazos (noin 370 eaa. – vuoden 320 jälkeen) oli persialainen sotilas. Hänen isänsä oli Artabazos, joka oli Hellespontoksen Fryygian satraappi. Farnabazos johti persialaista laivastoa Aleksanteri Suuren joukkoja vastaan vuosina 333 eaa. ja 332 eaa. Myöhemmin hän otti myös osaa Aleksanterin seuraajien eli diadokkien välisiin taisteluihin.

Farnabazoksen tarkkaa syntymävuotta ei tiedetä. Hänen isänsä Artabazos kapinoi Persian kuningas Artakserkses III:a vastaan vuonna 358 eaa., mutta joutui hävittyään maanpakoon Makedoniaan. Farnabazos seurasi isänsä mukana Makedonian pääkaupunkiin Pellaan. Täällä hän varmastikin tapasi kruununprinssi Aleksanterin. Artabazoksen annettiin palata Persiaan vuonna 343. Farnabazoksen lanko Memnon nimitettiin Aigeianmeren laivaston päälliköksi sen jälkeen kun makedonialaiset Aleksanteri Suuren johdolla hyökkäsivät Persiaan vuonna 334. Farnabazos seurasi Memnonin mukana ja hänestä tuli laivaston komentaja sen jälkeen kun Memnon yllättäen kuoli. Samalla kun Aleksanterin joukot valtasivat Vähän-Aasian sisämaan valtasi Farnabazos useita Aigeianmeren saaria, kuten Lesboksen ja Tenedoksen joka sijaitsi ihan Hellespontoksen suistolla. Tämä vaaransi makedonialaisten huoltoyhteydet. Sen jälkeen kun Persian suurkuningas Dareios III hävisi Issoksen taistelun muuttui Farnabazoksen asema tukalammaksi. Kreikkalainen laivasto kukisti Farnabazoksen Kallipoliin edustalla ja Farnabazoksen valtaamat saaret nousivat kapinaan häntä vastaan. Kun Aleksanterin armeija vielä valtasi Foinikian ja alkoi piirittää Tyroksen kaupunkia jättivät Farnabazoksen laivastoon kuuluneet 80 foinikialaista ja 120 kyproslaista laivaa hänet ja palasivat kotikaupunkeihinsa. Jäljelle jääneet laivaston rippeet kukistuivat Khioksen edustalla. Tämän jälkeen Farnabazos jäi vnagiksi, mutta hänen onnistui paeta.

Tämän jälkeen antiikin lähteet vaikenevat Farnabazoksesta yli vuosikymmenen ajan. Hänet mainitaan osallistuvan diadokkien välisiin taisteluihin vuonna 321 eaa. Farnabazos tuki diadokkisotien aikana Eumenesta joka oli mennyt naimisiin hänen siskonsa, tai siskopuolensa, Aroniin kanssa. Voimme olettaa että Aleksanteri armahti Farnabazoksen sen jälkeen kun hänen isänsä Artabazos antautui Aleksanterille vuonna 330.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.