Artabazos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artabazos (noin 389-325 eaa.) oli persialainen aristokraatti, joka oli Hellespontin Fryygian satraappi. Hän oli sukua Farnakekselle joka oli Dareios I:n tärkeimpiä ministereitä.

Vuonna 367 eaa. alkoivat useat Vähän-Aasian satraapeista kapinoida Artakserkses II:a vastaan, heidän joukossan Artabazoksen vanhempi veli Ariobarzanes, joka tuolloin oli Hellespontin Fryygian satraappi. Kapinan kukistumisen jälkeen Artabazos nimitettiin veljensä seuraajaksi. Artaksserkses II:n kuoleman jälkeen Artabazos kapinoi vuorostaan vuonna 358 eaa. Artabazos sai aluksi apua Ateenalta, mutta Artakserkses III sai ateenalaiset luopumaan aikestaan. Artabazoksen palveluksessa oli myös kaksi rhodoslaista, Mentor ja Memnon. Artabazos oli antanut Mentorille vaimoksi oman tyttärensä Barsinen. Lopulta Artakserkses kukisti Artabazoksen ja tämän oli paettava Makedoniaan kuningas Filippos II:n hoviin. Hänen mukanaan maanpakoon seurasi myös Memnon. Artakserkses armahti kuitenkin Mentorin ja tämän avulla Artabazos sai palata Persiaan vuonna 342 eaa. Kun Mentor kuoli vuonna 340 eaa. meni Barsine naimisiin Memnonin kanssa.

Artabazos hävisi tämän jälkeen lähteistä siihen asti kun hän antautui Aleksanteri Suurelle sen jälkeen kun Bessos tappoi Dareios III:n. Voimme olettaa että Artabazos kannatti Dareiosta kun tämä kaappasi vallan vuonna 336 eaa. Artabazoksesta tuli eräs Aleksanterin tärkeimmistä persialaisista neuvonantajista. Aleksanteri palkitsi Artabazoksen nimittämällä tämän Baktrian satraapiksi.

Vuonna 327 eaa. Artabazos pyysi eroa virastaan korkean ikänsä vuoksi. Hänen poikansa palvelivat jatkossakin Aleksanteri Suurta ja tämän seuraajia. Kaksi Artabazosin tyttäristä meni naimisiin Aleksanterin upseerien kanssa.

Lapsia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Farnabazos
  • Barsine, Mentorin ja Memnonin vaimo. Aleksanteri Suuren rakastajatar.
  • Kofen
  • Arsames
  • Ariobarnazes
  • Artakama, Ptolemaios I:n vaimo
  • Artonis, Eumenesin vaimo