Farmijoukkue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Farmijoukkue on urheilujoukkue, joka tekee yhteistyötä ylemmällä sarjatasolla pelaavan joukkueen kanssa. Joukkueet voivat kuulua samaan seuraan tai olla itsenäisiä. Ylemmän sarjatason joukkue voi siirtää farmijoukkueeseen pelaajia, jotka eivät mahdu joukkueen kokoonpanoon tai jotka ovat esimerkiksi toipumassa loukkaantumisesta. Farmijoukkueita on käytössä muun muassa koripallossa, baseballissa, jääkiekossa ja jalkapallossa.

Baseball[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baseballissa Major League Baseball -seuroilla on farmikytköksiä joidenkin Minor League Baseball -seurojen kanssa.

Koripallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjoisamerikkalaisen NBA:n joukkueilla on kullakin farmikytkös jonkin NBA Development League -joukkueen kanssa.

Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joillakin eurooppalaisseuroilla on farmisopimuksia keskenään. Esimerkiksi espanjalaiset Joventut Badalona ja CB Prat ovat tehneet pelaajayhteistyötä.[1] Suomessa esimerkiksi Tampereen Pyrinnöllä on ollut reservijoukkue, ja esimerkiksi Vaasan Salama on toiminut yhteistyössä Kauhajoen Karhun kanssa.[2][3]

Jääkiekko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jääkiekossa pohjoisamerikkalaisen NHL:n kaikilla seuroilla on farmisopimus jonkin AHL:ssa pelaavan seuran kanssa.[4] Yleensä NHL-uraansa aloittelevat pelaajat hakevat ensin kokemusta ja näyttävät taitotasonsa farmijoukkueessa ennen mahdollista siirtymistään NHL:ään. Myös jo pidemmän uran luoneet ja farmissa hyvin pelanneet pelaajat voidaan nostaa NHL-joukkueeseen. Vastaavasti heikosti NHL:ssä pelannut pelaaja voidaan siirtää farmijoukkueeseen hakemaan onnistumisia.

AHL-seuroilla on omia farmijoukkueita ECHL- ja CHL -sarjoissa.

IHL toimi vielä 1990-luvulla NHL:n vaihtoehtoisena farmisarjana AHL:lle. Sen toiminta loppui vuonna 2001, jolloin sen jäljellä olleet kuusi joukkuetta liittyivät AHL:ään.

Suomi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa joitain SM-liigaa alemmissa sarjoissa pelaavia joukkueita kutsutaan farmijoukkueiksi, koska ne tekevät pelaajayhteistyötä SM-liigassa pelaavien joukkueiden kanssa. Esimerkiksi Ilves on ilmoittanut farmijoukkueekseen Suomi-Sarjassa pelaavan LeKin.[5] Myös Jokereiden ja Kiekko-Vantaan yhteistyö on farmijoukkuemaista.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]